Снимка: Reuters

Офертата за самолетите F-16 е най-добрата, обяви пред БНР зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов по повод процедурата за избор на нов изтребител за нуждите на ВВС.

По думите му тя е напълно завършена, а самолетите се предлагат окомплектовани. Тази седмица темата трябва да се обсъжда в МС, а след това НС трябва да дадe мандат на военното ведомство, заедно с това на финансите, икономиката и на външните работи да започнат преговори с американското правителство.

Още по темата

Запрянов разясни, че едва на по-късен етап ще има разговори с фирмата "Локхийд Мартин", която предлага на страната ни F-16.

"Смятаме, че ако постигнем с американците обещаното намаление, българската армия ще получи технологично поколение самолет и част от оръжейните му системи, и оръжията му ще бъдат от пето поколение - те са същите, каквито са на Ф-22 и Ф-35", аргументира се той.

По думите му така България ще има същото качество на своята бойна авиация, каквото и Гърция, която също ще мигрира техните F-16 до блок 70, на Румъния и почти на Турция.

Запрянов разясни, че за да се вмести офертата в бюджета ни от 1,8 млрд. лв. е достатъчно САЩ да намали стойността ѝ с няколко процента.

Вчера президентът Румен Радев за пореден път коментира процедурата за избор на изтребители, като определи конкурса за опорочен и удар върху страната, европейските партньори и американската страна.

Военният министър Красимир Каракачанов пък отново подчерта, че към момента става дума само за стартиране на преговори, но е и за сделка. Офертата на САЩ за F-16 била на по-висока цена, но предлагали и оборудване. Тези на Италия и Швеция за "Юрофайтър" и "Грипен" влизали в рамката, но оборудването трябвало да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак надхвърлял рамката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase