Снимка: Reuters

Офертата за самолетите F-16 е най-добрата, обяви пред БНР зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов по повод процедурата за избор на нов изтребител за нуждите на ВВС.

По думите му тя е напълно завършена, а самолетите се предлагат окомплектовани. Тази седмица темата трябва да се обсъжда в МС, а след това НС трябва да дадe мандат на военното ведомство, заедно с това на финансите, икономиката и на външните работи да започнат преговори с американското правителство.

Още по темата

Запрянов разясни, че едва на по-късен етап ще има разговори с фирмата "Локхийд Мартин", която предлага на страната ни F-16.

"Смятаме, че ако постигнем с американците обещаното намаление, българската армия ще получи технологично поколение самолет и част от оръжейните му системи, и оръжията му ще бъдат от пето поколение - те са същите, каквито са на Ф-22 и Ф-35", аргументира се той.

По думите му така България ще има същото качество на своята бойна авиация, каквото и Гърция, която също ще мигрира техните F-16 до блок 70, на Румъния и почти на Турция.

Запрянов разясни, че за да се вмести офертата в бюджета ни от 1,8 млрд. лв. е достатъчно САЩ да намали стойността ѝ с няколко процента.

Вчера президентът Румен Радев за пореден път коментира процедурата за избор на изтребители, като определи конкурса за опорочен и удар върху страната, европейските партньори и американската страна.

Военният министър Красимир Каракачанов пък отново подчерта, че към момента става дума само за стартиране на преговори, но е и за сделка. Офертата на САЩ за F-16 била на по-висока цена, но предлагали и оборудване. Тези на Италия и Швеция за "Юрофайтър" и "Грипен" влизали в рамката, но оборудването трябвало да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак надхвърлял рамката.

Коментари Напиши коментар

233

Анонимен

преди 3 години

Сръбските са Миг-29А кото нашите първата версия без каквато и да е модернизация какъв шанс да имат на 10-15год максимум един самолет се нуждае от абгред иначе вече е изостанал

232

Анонимен

преди 3 години

Пакистан не смееше да припари до индийските миг 29 на РАВНОСТОЕН бой ауакс насочва ракетата пусната от максимално разстояние никои самолет няма шанс

231

КАУНЯ от аскию

преди 3 години

Интересно как са сравнявали ябълки с круши.Юрофайтъра е двудвигателен и по всички летателни параметри бие другите два.Грипен и Ф16 са почти едентични но отново зарави наличието и на предни стабилизатори,както при Юрофайтъра,Грипин е по маневрен.Реално ние си избрахме най-стария и калпав самолет на най-високата цена в историята.Офертата е за 150млн.на брой.Таквоз чудо нема нийде.Ф-16 струва 60 милиона.Ф35-110, Ф22- 130????Бая комисионни са обещани или просто са разрешили на ГЕРБ още един мандат.