Общ преглед

От "Какво пък толкова направи?" до "Блестящо изпълнени задачи!" се чу в пленарната зала по време на дебата за закриването на Министерството на българското европредседателство, което отива в историята от 1 януари.

Изненадващо при гласуването двама депутати се въздържаха. Министерството се закрива, защото на 31 декември приключва тройното председателство на Съвета на ЕС от Естония - България – Австрия. На 1 януари 2019 г. щафетата се поема от Румъния.

Още по темата

Така Лиляна Павлова няма да е министър от 1 януари 2019 г., а днес тя дойде в парламента с патерици. Поради тази причина не успя да заеме полагащото й се място за членовете на кабинета, което можеше да заеме като за последно, ами седна на последния ред в пленарната зала.

Шефката на НС Цвета Караянчева обясни, че не може да изкачи стълбите, така че който има въпроси към нея, да се обърне към последния ред. Павлова най-вероятно ще седне на депутатската банка след коледната ваканция на законотворците, която ще приключи на 10 януари.

Очаквано европредседателството получи полюсни оценки от управляващите и от опозицията. Според Кристиан Вигенин от БСП, ресорното министерство е трябвало да бъде закрито по-рано, след като България предаде щафетата на Австрия на 1 юли, а функциите му да поеме Външно.

"През това време бяха направени разходи, раздаваха се бонуси", коментира той. Социалистът заяви, че левицата ще поиска детайлна справка за разходите по време на еврошефството ни от финансовия министър Владислав Горанов.

"Евтино било председателството и дори струвало по-малко от една глоба на ЕК, но въпросът е и дали са използвани ефективно парите", настоя той. Вигенин обвини властта, че колкото и да се хвали с успехите си България все още не е в Шенген, а за нашите превозвачи не са извоювани добри условия по пакета "Мобилност".

"Пред Коледа завършваме с една позитивна новина – ще имаме един министър на ГЕРБ по-малко, от БСП очакваме оставката на цялото правителство, днес правим първата стъпка", заключи той.

Изказването му даде повод на Ивелина Василева от ГЕРБ да го обвини в скептицизъм, нихилизъм и сарказъм. Според нея първото ни еврошефство започна със силни очаквания, с напрежение, със спекулации, че властта няма да се справи.

"То завърши с оценка не само от обществото, ами и от нашите външни партньори с ефективно и успешно провеждане на тази важна задача. Това беше исторически период за страната ни като достоен член на ЕС. Ние се справихме по възможно най-добрия начин на фона на обстановката в европейски и световен план. България беше лидер през този период и доказа, че е отговорен партньор", похвали се тя.

Висока оценка за Лиляна Павлова и подчинените й даде и Валери Симеонов от ОП.

"България се справи блестящо, гражданите на ЕС научиха за България и то добри неща, това е постижение за рейтинга на страната ни, а ако трябва да поставя моята лична оценка тя ще е пет и половина. Половинката, която не достига за отличен е поведението на политиците, защото когато трябваше да покажем единение, беше показано нещо друго", коментира той.

А самата Лиляна Павлова вчера отчете, че мисията е завършена успешно. За Европредседателството са похарчени 144 млн. лева, включително за ремонт и оборудване на сградите, в които се проведоха събитията от председателството.

22 млн. лева са спестените разходи по бюджета на българското председателство на Съвета на ЕС, чиято обща сума с всички предвидени дейности е била 166 млн. лева. Без парите за ремонти и оборудване реално председателството ни е струвало 62 млн. Лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар