Снимка: Bulgaria On Air

За 6 месеца през страната ни преминаха най-големите в Европейския съюз, потупаха ни по гърба, но стана също така ясно, че имаме още много върху какво да работим. Каква е оценката на България след европредседателството - пишат ли на страната ни "отличен" 6 лидерите на Европа?

Българският министър председател Бойко Борисов отчете резултатите след изминалите 6 месеца пред европарламента и посочи, че е постигнат успех и напредък по всички четири основни приоритета.

Веднага след отчета България получи положителни оценки в пленарна зала както от председателя на Парламента Антонио Таяни и председателя на Комисията - Жан-Клод Юнкер, но и от редица евролидери. Как оценява тези 6 месеца лично Лиляна Павлова - говори министърът на българското европредседателство в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Успяхме ли като малка страна да се позиционираме като добър посредник при преговорите по сериозни теми, каквато е например тази с бежанците?

"Затова получаваме толкова висока оценка и знак на признание и уважение. Направихме две важни неща. През цялото време работихме да запазим единството. Много драматичен беше въпросът за Западните Балкани и най-вече решението за даване на съгласие и дата за започване на преговори от догодина с Република Македония и с Албания. Мисла, че това е огромен успех и те го оценяват", коментира Лиляна Павлова.

Президентът Румен Радев обаче настоя, че комплиментите за него не трябва да ни заблуждават и че състоянието на Европейския съюз е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни оценки.

Какви са коментарите на Лиляна Павлова и какво казаха Сергей Станишев и Мария Габриел - гледайте в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR в събота, 17:30 ч.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase