Снимка: БСП
fallback

"Още по време на подготовка на резолюциите, БСП много ясно и категорично, позовавайки се на устава на ПЕС, е декларирала, че не може да подкрепи текстовете в резолюциите, които касаят призоваване към ратификация на Истанбулската конвенция". Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева в Лисабон, където се провежда конгресът на ПЕС, съобщиха от БСП.

По думите й двете писма са депозирани в секретариата на ПЕС и ще бъдат отразени при обсъждане на резолюциите. Златева подчерта, че са спазени всички уставни изисквания, като се придържат към позицията, която е приета и на Национален съвет, и позицията на КС. Тя посочи, че и други партии - членки на ПЕС са изразили резерви по обсъжданите резолюции.

"Има процедура, която също е спазена и партиите предварително декларират по кои теми да не се чувстват обвързани с взетите решения на Конгреса", каза още зам.-председателят на БСП.

Според нея в едно семейство, в което има 34 партии и организации, е нормално и резонно да има различия. "Важното е, че основни теми като борбата с неравенството, заетост, младежка заетост, нямаме никакви различия", допълни тя.

Златева уточни, че БСП има десет пълноправни гласа за участие в прекия избор за председател и десетте единодушно ще бъдат дадени за Сергей Станишев. "Убедени сме, че той ще има успешен трети мандат и за нас е гордост, че председател на ПЕС е член на БСП и бивш председател на партията", коментира Деница Златева.

"Ние сме в Лисабон, за да подкрепим Сергей Станишев за неговия трети мандат. Това е едно уникално постижение за България и цялата делегация на БСП с радост ще гласуваме", заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Той подчерта, че често се внушава, че БСП е лидерска партия. "В случая, тук сме десет човека, двама зам.-председатели, които изразяваме подкрепата на конгреса, на българските социалисти. Относно документите, надяваме се нашите европейски партньори да оценят това, че има решение на Конституционния съд, с което не приемаме Истанбулската конвенция", каза още Кирил Добрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 години

Чудят се как да съберат повече гласове. А и от младежкото БСП може да не са особено съгласни, като знам какви тенденции имат социалистите в днешния свят ;))

18

Анонимен

преди 5 години

Против ИК са и подкрепят Станишев, който пък е за ИК. Може би защото на заседанията по изработванвто на конвенцията представителката на България беше от неговия кабинет.

17

Анонимен

преди 5 години

А Дърева жена ли е...?

fallback