Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg
fallback

БСП поиска изслушване на вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание заради изказванията му по адрес на майките на деца с увреждания и техните протести.

Още в петък социлистите поискаха оставката му заради думите му, че протестиращите родители са "група кресливи жени" с "уж болни деца". В крайна сметка обаче депутатите отхвърлиха предложението на БСП и вицепремиерът Симеонов няма да бъде изслушван.

От левицата мотивираха искането си за обяснение от Симеонов по казуса с това, че държавата е длъжна да защитава майките, децата и тези, които имат нужда от закрила.

Oще по темата

"В Конституцията е записано, че семейството и децата са под защитата на държавата. Майчинството е обявено под закрилата на държавата, но е провъзгласено за основна ценност на човешката цивилизация. Независимо от това какво е искал да вложи в изказването си, обществото остава с впечатлението, че българската държава е социална държава, защитава децата, слабиге и онези, които имат нужда", каза соцдепутатът Валери Жаблянов.

"Симеонов квалифицира майчинството като някакъв инструмент за изнудване на държавата. Скандалът е нечуван и настояваме да пристигне в залата и да даде обяснение", продължи той.

Борис Ячев от "Обединени патриоти" пък защити лидера си Симеонов и направи обратно предложение той да не бъде изслушван. Той изтъкна, че в петък ще бъдат гласувани именно двата законопроекта, които ще решат голяма част от проблемите на хората с увреждания.

От ДПС също се обявиха срещу изслушването на Валери Симеонов, само че със съвсем друг мотив. Йордан Цонев настоя, че изслушване се прави, когато става въпрос за политики, а не когато става въпрос за липсата на морал.

"Когато става въпрос за цинизма на един човек, който взривява обществото с бруталните си изказавния, той няма какво да бъде изслушван тук. ДПС е категорично против да идва той тук и да ни се обяснява какво е искал да каже. Това, което е казал, е срам и позор за цялата ни страна. Ако приемете тази точка, ДПС няма да остане в залата и да унижаваме избирателите си да слушаме този циник", настоя Йордан Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 5 години

Комунистите искали, нагли да паследно. Да се радват, че не са зад решетките всичките членове на тази забранена терористическа организация.

6

Жиб.

преди 5 години

А не го ли иска начело на президентството?

5

ЦК на ГЕРП

преди 5 години

Не даваме ВАКЛОТО АГЪНЦЕ Валерко курбан на комунстите да стане,нищо че чичо му Ангел Балевски беше пръв приятел на Тодор Живков....

fallback