Снимка: Архив, БТА
fallback

Желанието на българските пилоти е да бъдат закупени нови изтребители. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов след като отговори на актуални въпроси в ресорната парламентарна комисия.

Три от четирите оферти са за нови изтребители. Информирал съм премиера какво е настроението в авиацията и какво е желанието на нашите пилоти - нов самолет, каза той, цитиран от БТА.

Oще по темата

Причините са много, нека колегите ми политици не спекулират с тази тема, че става въпрос за "капризи". От тези момчета от авиацията искаме да си рискуват живота, коментира Каракачанов, като добави, че в последните 20 години поради липса на резервни части или на средства за поддръжка на техниката те са рискували живота си.

Искат да управляват нова, модерна техника, която да не е "втора ръка" с много по-кратък срок на експлоатация, добави министърът. Едно е 18-20 години, друго е 30 години да имаш един самолет. Разбирам желанието на пилотите, посочи Каракачанов.

Той обясни, че има възможност офертите, подадени от кандидатстващите държави по проекта за нов тип боен самолет, да бъдат подобрени. Това обаче можело да стане след като приключи работата на експертната работна група, която разглежда офертите.

"В 14-дневния период експертната работна група разглежда офертите и ако има въпроси към някои от участниците, ги задава, получава отговорите и излиза със становище. След нея политико-военната група преговаря за подобряване на офертите. Има такава възможност, стига самите участващи в конкурса страни да намерят необходимото желание да си поправят офертите", обясни Каракачанов.

Министърът е на мнение, че по отношение и на четирите оферти "има мегдан" да бъдат поправени, като все пак направи уговорката, че не иска да прибързва с изказването си преди да минат двете седмици и да има окончателна информация, защото става въпрос за много документация на английски език. Според министъра, ако има въпроси, срокът до 19 октомври за работа на съвместната работна група може да бъде надхвърлен.

Каракачанов не се ангажира със срок за сключване на договор по проекта с аргумента, че това зависи от много неща, като единствено коментира, че до края на годината това би било много трудно.

След като в понеделник бяха отворени офертите, се оказа, че три страни са проявили интерес да ни продадат бойни самолети. САЩ ни предлагат нови "Ф-18" и "Ф-16", Швеция - нови "Грипен", а Италия - използвани "Юрофайтър".

Премиерът Борисов неколкократно коментира, че е за това да бъдат закупени нови изтребители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 5 години

давайте парите за американските консерви и стига хващайте шарени пилци,

33

Анонимен

преди 5 години

Няма пари за инвалидите и билните деца, те на нови самолети искали да се возят! В тоя парламент няма хора. Само някакви животни има. Да излязат малко от къщи и да се разходят по улиците без охрана. Да видят народна любов... Много боли народната любов. Почти колкото липса на лекарства.

32

Анонимен

преди 5 години

Всъщност и двамата сте прави Дон Балон пилотира три кебапчета докато яде нови вратни пържоли и кюфтета, ех напоследък на неофашистките превратаджии и *** на тримата сестри Тръмп Ким и Путин които са и големи интимни приятели трудно намират свястна прислуга и *** щом до въпросното топовно гюле са опрели, ако го пъхнем в бойна глава и го изстреляме, ще обикаля земята в геостационарна орбита, като бившия руски спътник Спутник- 1, това не е псувня просто така се пише.

fallback