Снимка: Булфото, архив

Срокът за подаването на оферти за новите изтребители за родните ВВС приключи вчера, а се оказа, че само три държави са дали своите предложения, въпреки че военните поискаха от още Португалия, Франция, Израел и Германия.

Още по темата

Заради това министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, е че е окачвал да участват повече кандидати.

Работната група за новите изтребители ще работи 14 работни дни – до 19 октомври. Тя може да поиска уточнение от страните, пратили офертите, а след това и да пита за нова цена, съобщи още Красимир Каракачанов пред bTV.

"Получихме оферти за изтребители за Ф-16, Ф-18, "Грипен" и "Юрофайтър". Само последният е втора употреба", уточни той и допълни, че решението на властите е да се похарчат 1,8 млрд. лв. за нови 8 изтребителя.

След 19 октомври ще се създаде нова "политиковоенна" работна група, която да преговаря за цената.

Тя била политковоенна, защото в нея ще има експерти от министерството на икономиката, освен от отбраната.

Според Каракачанов обаче освен цената на сделката за новите самолети е много важно колко ще струва поддръжката им на година.

"Повече от половината пари, които се харчат за самолети в 30-годишния им живот, е за поддръжка, а не за покупка", призна той.

А за това, че синдикатите искат българската "Авионамс" да ремонтира самолетите СУ-25 военният министър отсече: "И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката".

"Сега ги лицензират, не са извършвали подобни дейности от 2001 г.", посочи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase