Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Офертите за нови изтребители за военните ни пилоти бяха отворени в понеделник и се оказа, че само три страни са проявили интерес да ни продадат самолети, а с  условието, което постави днес премиерът Бойко Борисов, изборът са сви до две.
Oще по темата
Американците ни предлагат нови "Ф-18" и "Ф-16", предложението на Швеция е за нови "Грипен", а на Италия за използван "Юрофайтър". Борисов обаче смята, че трябва да се купят нови изтребители.

"Единственото условие, което исках да се спази, е да са нови машините. Казал съм на Красимир Каракачанов да включи в комисията пилотите от Граф Игнатиево, защото те ще летят на тези изтребители. И като свалят найлона да знаят, че са на нова машина. Като гледам, най-добрите самолети в света участват в търга. И Ф-16, и "Грипен" и "Юрофайтър", каза Борисов.

Премиерът коментира и поредния протест на майките на деца с увреждания, които отново ще се съберат пред прозорците на властта тази вечер.

"Единственият ангажимент, който съм поел към хората с увреждания, е да осигурим в новия бюджет 150 млн. лева за тях. Това е повече от парите за цялата българска култура. Те искаха 105, аз гарантирам, че в новия бюджет, който ще влезе след 2 седмици в парламента, ще има 150. Едва след това може да се коментира дали съм отговорен или не. Заради това се обадих на Мая Манолова сутринта да й кажа, че ще има 150 милиона - много повече от това, което поискаха. Говорил съм със синдикатите - всички са против, но въпреки това ще държа това да мине. Всеки трябва да си поеме отговорността в тази държава. Моята отговорност е да съберем парите, по-добра работа на приходните агенции, с удари по контрабандата и олигархията, защото всеки иска", допълни той и подчерта, че "това не са парите на Бойко Борисов, а са парите на българския данъкоплатец".

Той се похвали и със спестени разходи за ремонта на Зимния дворец в столицата, след като направи инспекция на място.

До момента за него са изразходвани 4 млн. лева, а се предвижда за още един да се оправи и тренировъчната зала.

"Ремонт за 5 милиона, а искаха 50 по време на правителството на Пламен Орешарски. За едни борци срещу корупцията го казвам", заяви премиерът.

Той потвърди ангажимента към организирането на младежка зимна олимпиада в София и построяването на нов национален стадион.

"След като самият президент на МОК ни кани, значи имаме сили да се справим, а след това инфраструктурата остава за децата. С нови лифтове и влекове - представете си какво ще бъде, ако метрото го закараме до лифта и оттам директно горе на пистите", заяви Бойко Борисов.

Новият национален стадион пък бил в краката на футболистите, но при условие, че станат първи на Лигата на нациите. 

Борисов посъветва журналистите да направят дискусия къде точно трябва да се намира той, но да се има предвид, че "не може заради 200 човека, 2 млн. да страдат и да не могат да минат през центъра на София", както е в момента, когато има мач на националния стадион "Васил Левски".

Премиерът коментира още изказването на президента Румен Радев, който призова за единение.

"Ние никога не сме създавали напрежение с президентската институция, за да се говори сега за едининие. Атаките винаги са идвали оттам", отсече той.

А за другата актуална тема - референдумът в Македония, премиерът отсече: "Ние само можем да кажем, че подкрепяме нашите съседи по пътя им към НАТО и ЕС".

Според него всеки един народ сам определя съдбата си.

"Оставям на македонските политици да преценят по какъв път да вървят, а ние всячески ще ги подкрепяме", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

Берлин

преди 5 години

Тоз няма ли да го бесите вече.

141

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 150Бре бре.Ти да видиш! Тоя фигурант. И от самолети "разбирал"!-:)Аз не разбрах такова нещо.Каза само, че иска да са нови.Ти от къде остана с мнението, че разбирал от самолети?

140

Анонимен

преди 5 години

Ха ха, разбира се че ф-16,нали трябва да са сертифицирани да носят атомни бомби B61-12.Напрежението се покачва, пък бокича искаше черно море само за яхти.Пак прах в очите на хората.

fallback