Снимка: Reuters, архив

Българската страна няма как да повлияе на този етап по никакъв начин на решението на държавите, на които сме изпратили искане за предложение във връзка с придобиването на боен самолет. В това увери заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, след като президентът Румен Радев разкритикува посещението на родната делегация от 27 август в САЩ, която ще бъде водена именно от Запрянов.

Още по темата

Според президента, след като България е изпратила покана за предложение за оферта за нов тип изтребител на авиацията ни и до САЩ, не е редно да има разговори, защото е възможно влияние върху конкурса за боен самолет.

Запрянов обаче припомни, че се намираме в процедура, в която сме изпратили искане за предложения до няколко държави и, съгласно изискванията, страните трябва да подготвят своите отговори на нашето искане за предложение, като срокът е 1 октомври.

Поканата за посещението в САЩ е за военнотехнически консултации, такава покана можем да получим и от други държави и ще откликнем позитивно и на тях, обясни Запрянов. Той посочи, че целта е на базата на тези консултации да изясним какви са ни изискванията, методиката на оценка и как ще подхождаме. Ние държим на пълна прозрачност между всички участници, работим с правителствата и трябва да бъдем достатъчно открити и прозрачни, допълни заместник-министърът на отбраната, цитиран от БТА.

Той каза, че за съжаление сроковете за изготвяне на тези оферти са малки - три месеца, и отбеляза, че такива военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори по-бързо да подготвят отговорите си.

Запрянов допълни, че ако имаме непълни оферти, ще загубим време след това да ги доуточняваме.

Пояснявайки точно какво искаме, се надяваме на 1 октомври да имаме достатъчно пълни оферти, за да спестим време, отбеляза той.

По повод коментарите около посещението Запрянов каза, че би могло да има такива въпроси, ако такива консултации се водят, след като сме получили офертите и след като имаме предложенията на всички държави. Ако има такива въпроси, трябва да успокоим хората, които ги задават, че на този етап няма как да повлияем на крайната оценка, защото тя зависи от това, което ще ни напишат на 1 октомври, допълни той.

Запрянов уточни, че в делегацията на МО, освен самият него, ще има и двама авиационни експерти, включително и ръководителят на проекта. Ще пътуват и специалисти по финансовите въпроси и по международно договаряне и по международно правните въпроси.

"Няма как да има нещо непрозрачно, защото този договор ще трябва да мине след това през правителството и през парламента", категоричен беше Атанас Запрянов.

Коментари Напиши коментар

52

до Самолети не са

преди 8 месеца

не може ти да си живуркаш и увеличаваш заплатите а другите да се харчат и вадят от батака

51

Самолети не са нужни

преди 9 месеца

Нови 4-5 самолети не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България при тази огромна бедност няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия. Ние сме в НАТО и в ЕС и мощната им колективната защита трябва да се използва оптимално от нас.

50

Анонимен

преди 9 месеца

До Боби

Боби, ти в каменната ера ли живееш?