Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Темата за санкциите, които да бъдат наложени от Европейския съюз на Унгария, породи различни мнения в парламента.

Вчера на оперативно заседание на Министерския съвет бе решено да се изготви позиция на България, че не подкрепяме санкции от ЕС срещу Унгария. Днес обаче премиерът Бойко Борисов обяви, че това, което се е решило на съвета е, че ако някога се задейства такава процедура, правителството да застане зад Виктор Орбан. Той уточни и че взетото решение няма правна, а морална стойност.

Това даде повод на червената шефка Корнелия Нинова да обвини премиера в двойна външна политика - една за пред гражданите и една за навън.

"Смятам, че премиерът Борисов нанесе поредния удар срещу държавността и институциите в България, когато делегитимира решението на Министерски съвет с думите: "Това решение няма правна сила, то е за някой ден", настоя соцлидерката.

Още по темата

Нинова е категорична, че отнемането на гласа на Унгария в Европейския съюз е грешка и е още една стъпка към разделението и разцеплението на Европа.

Тя добави и че още от парламентарната група не са се запознали с предложението на "Атака" и "Воля" парламентът да задължи премиера Борисов да изрази подкрепа за Унгария пред ЕС.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че темата за Унгария е изключително чувствителна и няма решение на ниво европейски лидери. Той се обяви за интензивен диалог по темата Унгария и държавата да не бъде наказвана толкова тежко.

"Трябва да бъдем ясни с позициите си и да декларираме, че сме за интегриран, силен ЕС", каза той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък настоя България да излезе с ясна позиция в подкрепа за Унгария и се закани, че ще постави въпроса на коалиционен съвет. По думите му предстоят промени в съотношението на силите в Европа.

"Консерватизмът, който сега взима връх в Европа, ще промени самите алианси. Ще видим едно ново управление на Европа - консервативно, патриотично, националистическо", каза той.

Той добави и че е останал с впечатлението, че Бойко Борисов подкрепя мигрантската политика на унгарския премиер Виктор Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase