Общ преглед

Адът край Своге е на път да оваканти три министерски кресла, тези на вътрешния министър Валентин Радев, транспортния Ивайло Московски и регионалния Николай Нанков.

Още по темата

Бивш зам.-министър на отбраната, бивш депутат от ГЕРБ и специалист по боеприпаси и химия на взривните вещества. Това е МВР шефът Валентин Радев.

В първия кабинет на Бойко Борисов той бе заместник на военния министър Аню Ангелов, но на 4 май миналата година седна в неговия стол.

Валентин Радев е роден на 6 февруари 1958 година в Елин Пелин. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен с магистърска степен, офицер по артилерийско въоръжение – инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества. Аспирантурата му е по аеродинамика и балистика. Магистър е по икономика от УНСС.

От 1991 година е доктор, а от 1996 година е старши научен сътрудник II степен. Има няколко специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия.

Професионалната си кариера започва като началник на служба "Артилерийско въоръжение" и стига до директор на Института за перспективни изследвания на отбраната.

Полковник от запаса. Бил е и хоноруван преподавател в УНСС.

Настоящият транспортен министър Ивайло Московски е роден на 19 юли 1972 година в Плевен.

Завършва УНСС със специалност "Публични финанси", а след това и "Финансов мениджмънт" в Стопанската академия в Свищов.

Между 1995 и 1996 г. е инспектор индустриален риск и промишлено застраховане в "София Инс".

През 1999 г. става председател на борда на директорите и член на Управителния съвет на Текстилен комбинат "Монтана" АД, където работи до 2002 г.

От 2002 г. до 2003 г. е търговски директор на "Балтекс комерс" ЕООД – търговско представителство за индустриално оборудване на фирми от Австрия и Германия. В периода 2003 до юли 2009 г. е управител на "БГ НИТ" ЕООД – официално представителство на фирма STOLL – Германия за България.

От юли 2009 до май 2011 г. заема поста заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От май 2011 до март 2013 г. е министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт".

В периода май 2013 до август 2014 г. е народен представител в 42-то Народно събрание и член на Комисията по транспорта, информационни технологии и съобщенията и на Комисията по енергетиката.

През ноември 2014 г. за втори път е назначен на поста министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Николай Нанков Нанков е третият министър, който ще се раздели с поста си.

Той е бил депутат от ГЕРБ, а в миналото правителство на Бойко Борисов бе заместник на Лиляна Павлова в строителното министерство - отговаряше за строителния надзор и подготовката на нормативните актове в строителното законодателство.

Роден е на 19 декември 1983 г. в Априлци. Нанков е бакалавър по "География и геология", има магистърска степен от СУ "Св. Климент Охридски" по специалността "Регионално развитие и управление".

Той е бил най-младият областен управител в страната, а до определянето му за областен управител през август 2009 г. професионалната му биография е била свързана с разработването, ръководството и изпълнението на проекти, финансирани от Европейския съюз.

Николай Нанков нашумя в медиите с няколко показни акции като паленето на бракониерски рибарски мрежи и инспекциите на Ловеч с мотоделтапланер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар