Снимка: БТА
fallback

Напоследък е модерно всички на Балканите да говорим за свързаност - основно в областта на транспорта, на енергетиката, дигитализацията. Но една такава свързаност ще остане "осакатена", ако не успеем да обединим нашите млади хора в областта на образованието и науката.

Това е заявил президентът Румен Радев пред участниците в Десетата конференция на Балканския физически съюз днес, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Тази година международният форум се проведе в София под патронажа на Румен Радев.

Oще по темата

Той е изразил надежда, че учените, участвали във конференцията, ще продължат да работят именно за свързаност в региона в областта на науката и образованието, а ползотворните дискусии ще поставят началото на нови партньорства.

По думите на президента, провеждането в София на форума, събрал стотици уважавани учени от Балканите, е признание за страната ни и за Съюза на физиците в България. Приветствам вашите усилия и големи постижения в една от най-всеобхватните, красиви и мощни науки. Физиката е наука, без която индустриалната революция и прогресът на човечеството не биха били възможни, е посочил държавният глава.

Президентът е отбелязал, че няма област от нашето ежедневие днес, в която фундаменталната и приложната физика да не присъстват и в това се състои голямата отговорност и предизвикателство пред всички учени физици, а именно да продължават прогреса на човечеството. Като пример държавният глава е посочил авиацията: "Като пилот летях с огромната убеденост в себе си за безопасността и успешния изход на полета, защото стотици брилянтни умове в областта на физиката поколения наред бяха "регламентирали" всичко в тази сложна наука", е заявил Румен Радев.

Членове на балканския съюз са националните физически организации на Албания, България, Кипър, Република Македония, Гърция, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия и Турция. В тридневния международен форум в София са участвали над 400 специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

До 29

преди 5 години

"Колко ви плаща Герб да плюете плюете по президента и БСП във 70 % от коментарите в новинарските сайтовете вилнеят Гербаджийските *** . *** нещасни!" Никой не плюе Радев. Всеки отбелязва непрекъснатите му грешки и това, че се излага с непрекъснатото плюене по ГЕРБ. Самият той не прави абсолютно нищо за България, а само чака нещо, за да се заяде. Той е нашият президент, т.е. на цяла България и всеки има право да го критикува и да му посочва правия път и грешките, когато бърка.

33

До 2

преди 5 години

"Президентска република и разпускане на парламента, след велико народно събрание, няма друг избор!" ОК, ако г-н Бойко Борисов е президентът!!!

32

смехрко

преди 5 години

Къде я другарката ви дружинна :))))))))))) острото перо Ленчето:))))))))))Кирчо контрабандиста:)))))))))) >Пълно затъмнение никакви оставки нито изявления нито импейчмънд:)))))))))))))))))))) Нито да серазбере по мъжки там от зад с другарчето ви Радев...Псевдо президен избран с манипулаций ,лъжи и подкупи.

fallback