Снимка: Булфото, архив
fallback

Т. нар. "аквариуми" на кафенета, барове и кръчми досега подслоняваха през студените месеци пушачите, но здравното министерство е подготвило промени в Закона за здравето, с които да спре тази практика.

Oще по темата

Заградените с найлони помещения към заведенията се появиха, след като от 1 юни 2012 г. влезе забраната за тютюнопушене на закрито.

Сега обаче ресорният министър Кирил Ананиев предлага във временните помещения, оградени често с найлонови стени и покриви, вече също да не може да се пуши.

Ограничението е част от подготвените от неговия екип промени в Закона, които са качени на сайта на МЗ.

Предвижда се до един месец засегнатите страни да дадат становища по измененията и след това да бъдат обсъдени от правителството.

Заради различните методи, с които заведенията избягваха забраната за пушене на закрито, в поправките в закона е дефинирано що е то закрито помещение.

Под "закрито обществено място" вече ще се разбира всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

"От въвеждането на забраната за тютюнопушене през 2012 г. сме свидетели на множество нарушения, които бяха обяснявани с произволното тълкуване на понятието за закрито място – през лятото се отваряха прозорците и се считаше, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасяха маси, които бяха плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения, в които се разрешаваше тютюнопушенето", се отбелязва в мотивите на вносителите от здравното министерство.

С друга поправка в закона се задължава Националният център по обществено здраве и анализи да създаде и
поддържа регистър на пациентите с психични заболявания, преминали на лечение. За такъв отдавна настояват и психиатрите.

Предвижда се регистърът да е електронна база данни с цел системно събиране, съхранение, анализ и интерпретация на данни за пациентите с психични заболявания и да има служебен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Така е

преди 5 години

Правилно.Пушачите внасят два милиарда годишно в хазната , а не пушачите си стоят на топло.Сега ще гонят пушачите и от аквариумите.*** така е , като си мълчим. Тези работодатели със заведения ги направиха на луди с *** изисквания.Кой ще им плати за съборените аквариуми?

68

И.Б.

преди 5 години

А какво ще кажете за пушачите на Вашия етаж до Вашия апартамент или тези от партера, които Ви пращат много здраве с пушека си? Може да се страда от пушачи не само в заведения, но и в кооперацията. Държавата печели от всяка цигара, затова няма да забрани пушенето, колкото и вредно да е то за здравето на пушачите и нещастниците около тях.

67

no name

преди 5 години

Всеки уважаващ себе си пушач избягва т.нар. аквариуми. Предпочитам да изляза извън заведението и да изпуша една цигара, отколкото цяла вечер да седя в найлонов кимезарник смърдящ на какво ли не. Беше хубаво със залите за пушачи, с вентилация и т.н., но с тия найлони и остъклени градинки е отврат. Трябва да си мнооооого тежък наркоман, че да не можеш да изкараш няколко часа на 2-3 цигари изпушени отвън.А тия дето си вкарват и децата в аквариумите направо са за разстрел. ПП Пуша по кутия на ден

fallback