Снимкa: Reuters, архив
fallback

С Македония направихме така, че вместо да спорим се радваме и честваме героите си, които не са се делили. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония от честването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

"Успяхме да направим така, че вместо спорове и бой заедно се радваме и честваме героите. Те тогава не са се делели. Били са се рамо до рамо и заедно са загинали", каза премиерът, цитиран от "Фокус".

По думите му това, че на церемонията по повод Илинденско-Преображенското въстание има македонски и български знамена дават пример в Европа. Борисов посочи, че благодарение на всички на съвета темата за Западните Балкани е била поставена и не слиза от европейския дневен ред.

Oще по темата


Той отчете, че страната ни е провела най-тежките преговори по време на Българското председателство. По думите му от Балканите се прави проспериращ регион. "Да отдадем почест на тези, които са си дали живота за това да сме днес тук. С цялото си уважение към всички вас. Бог напред и ние с него", каза той на присъстващите на церемонията.

"Македония и България си подадоха ръка, за да развиват отношенията си. Подадената ръка от България дойде в най-значимия момент за Македония", пък заяви македонският премер Зоран Заев. .

"Паралелно с решаването на политическата криза в Македония, имахме силна и важна дипломатическа година. Подкрепата на България и на премиера Борисов беше изключителна и от изключителна важност за Македония. Това е силна подкрепа на истински приятел", обяви той.

"С България поставихме историята и миналото като твърди основи, с които започнахме да градим европейската и евроатлантическа интеграция на страните ни, народите ни и на целия регион", заяви Зоран Заев. "Днес се покланяме пред загиналите за свободно бъдеще и с чиста съвест можем да кажем, че и нашите поколения минаха през предизвикателствата и се бореха за права, за свобода и за човешки живот", каза още македонският премиер.

"Балканите вече не са барутен погреб, а проспериращ регион. Положихме огромни усилия да решим дългогодишни спорове. Даже не спорове, а до бой се стигаше", каза премиерът Бойко Борисов. Колегата му Зоран Заев го допълни, че Балканите вече не са "буре с барут", пише "24часа"

Заев изказа искрената си благодарност на "личния приятел" Борисов да усилията, които е положил да подписване преди година на договора за добросъседство.  "Той ни отвори вратата към ЕС и НАТО. Подадената ръка от България дойде в най-значимия момент", каза премиерът Заев.

Заедно с Борисов положиха венци пред паметника на Годе Делчев на тържествена церемония за 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание.

Премиерите на България и Македония честват заедно Илинденско-Преображенското въстание за втори път. Тази година домакин на срещата е Благоевград, като честванията ще се състоят пред паметника на Гоце Делчев, един от символите на града.

Точно преди година двамата се поклониха пред паметника на Гоце Делчев в Скопие.

Това е второто съвместно отбелязване на годишнината, след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония преди година.

В церемонията участват още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски, както и кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

чул и разбрал

преди 5 години

стига сте мрънкали,заев плати кюфтета и ракиите да похапне тиквун великолепни на каракопанара му даде и торбичка с кюфтета и шише ракия за в къщи,заев се отсрами добре нахрани сите гладници

37

Mig

преди 5 години

ТиквочЪ такъв, на съд за ГЕНОЦИД срещу собствения си народ.

36

Анонимен

преди 5 години

Османска Империя дава част от сегашна Македония на България а Русия после връша тези Земи на Маледония , само предценете кой е прав кой е крив

fallback