Снимка: Булфото, архив
fallback

Използването на понятията sex и gender като биологичен и социален пол в Истанбулската конвенция не води до постигането на равенство между половете, а заличава разликите между тях, с което принципът на равенство изгубва смисъла си. Това посочва Конституционния съд в мотивите си да обяви международния документ за противоконституционен.

Oще по темата

От решението на магистратите пък останаха доволни всички – ГЕРБ, които сезираха КС, БСП, ВМРО, които се обявиха против Конвенцията, още когато се заговори за ратификацията й от парламента.

"Разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието", отсече червената лидерка Корнелия Нинова в Казанлък.

Според нея решението на КС е победа за българския народ в защита на националните ни ценности.
 
Соцлидерката обаче не си спести критиките към министрите на правосъдието Цецка Цачева и на външните работи Екатерина Захариева, които настояваха, че целта на Истанбулската конвенция е единствено да защити жените и децата от насилието.

Според Нинова обаче техните становища са показателни за отношението на правителството към документа.

Накрая Нинова благодари на колегите си, които са застанали зад нея, защото през последните 5-6 месеца партията била подложена на "жесток бой от свои и чужди".

От ВМРО също разпространиха своя позиция за решението на КС - "Спирането на Истанбулската конвенция – победа за ВМРО, победа за Патриотите!".

Воеводите смятат, че конституционните съдии са показали висок морал и чувство за дълг към Родината и с решението си те са се доказаха като истински патриоти.

"През своята 125-годишна история ВМРО – БНД винаги е бранило българщината, ценностите и морала, дълбоко вкоренени в традициите и нравите на българския народ. Ето защо ние поведохме битката и срещу скандалната Истанбулска конвенция, която чрез своята философия директно "посяга" на устоите на българското общество и поставя под съмнение бъдещето на децата ни", пише в позицията на партията.

От ГЕРБ пък обясниха, че решението на КС е показало, че решението им да се обърнат към магистратите, е било най-правилното в случая.

"Решението е 8 на 4 гласа за това, че Истанбулската конвенция и нейните текстове не съответстват на нашия основен закон - конституцията. Именно затова е важно пак да подчертаем, че ГЕРБ взе най-правилното решение, когато сезира конституционните съдии да се произнесат в кратък срок. Видяхме какъв е отговорът. Точно това доказва, че решението, което бе взето от ГЕРБ в онзи момент, беше най-правилно и най-отговорно", коментира депутатът Александър Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

181

The Old One

преди 5 години

Абе гении, добре че падна този адски документ - това е наддържавен закон осигуряващ ограничаве на свободната реч и незачитане на волята на жертвата, финансиране на БХК и правен чадър над същите предатели, доносничене и гонения на всички на базата на клевета от трети лица. Противо конституционен е защото не зачита правата ни, по конвенцията ти си виновен докато доказателствата те оневинят. За превенция е нужна информация - събиране на данни и саморегулация на мрежата и новото гестапо -GREVIO .

180

Варна

преди 5 години

Чета и съм изумен колко *** има в България. Гейове , спрете да си навирате кожени пръчки отзад , има толкова красиви българки , създайте семейство , деца , няма по-велико нещо от това. Стига фалоси , стига , вибратори , стига разшерени дебели черва

179

ivo

преди 5 години

абе умници на бай Пешо от долно нанагорнище например като удари три ракии и бие жена си конвенцията ще го спре ли та нали мозъкът му е деградирал и му е все тая а досега като има поне пет закона за такива като него къде е полицията и съда или са заети да оправят на мафиотите кашите ПИСНА МИ ОТ КОНВЕНЦИИ И ЧУЖДИ ПЕДЕРАСКИ ЗАКОНИ ако не си оправим ние мозъците никаква конвенция няма да помогне писна ми от дупелизачи в тая държава

fallback