Снимка: Bulgaria On Air
fallback

ВМРО влиза в битка с фалшивите новини. До това се стигна след огромното количество дезинформация, която беше разпространена в България около кризата с чумата по дребните преживни животни.

"Темата не е само българска, но започваме дебат сега по повод последните събития в Странджа, свързани с изключително тежката епидемия от чума, която ни заплашва.“, каза в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR  доц.д-р Милен Михов от "Обединени патриоти".

По думите му фалшивите новини са изиграли много голяма роля върху формирането на обществените нагласи. В момента се сформира експертна група, която да потърси правни рамки и законови бариери за създаването на фалшиви новини.

Идеята на управляващите е за нов самостоятелен закон, а не поправка на вече съществуващ такъв. Михов сподели още, че е важно да се създаде умение за разпознаване на фалшивата информация от страна на потребителите.

"Фалшивата новина представлява неистина облечена в достоверност. Тя винаги има проекция и цел - това може да е генериране на поток от посещения към сайт или формиране на обществени нагласи", обясни Михов и добави, че ще разчитат на експертно отношение по темата.

Според PR експерта Александър Христов начините за борба с фалшивите новини са образование и умение на хората да разпознават фалшивата информация, но това също така зависи и от отговорна комуникация от страна на институциите.

"В интернет много хора от профилите си споделят мнение, че това не може да се регулира. Ние можем да се борим само срещу източника на тези новини - хора или институции", добави още Христов в "България сутрин".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Фалшивите червени

преди 5 години

Червените *** са жалки и пускащи фалшиви новини. Тук отново са се развихрили да пишат глупости.Те много добре знаят, че през 2017 г. ГЕРБ и Бойко Борисов заведоха дело срещу братя Домусчиеви, за изплащане на 58 млн. заради неспазен приватизационен договор на българския морски флот. Но за това троловете си траят, защото не им е изгодно и трябва да пускат лъжите си, че ГЕРБ защитавал братята. Непрекъснато се опровергават лъжите им и затова са в паника, че ще има закон срещу фалшивите новини

35

Благодарим ти, БКП!

преди 5 години

Докато БКП/БСП беше 10 г. на власт, всичко се подобри - мин.заплати - 2000 лв., пенсии - 1000 лв., помощи - 1000 лв. Построиха всички магистрали, обещани преди 65 г. от соц. време, положиха нови водопроводи и канализация във всички квартали на София, ремонтираха всичко - улици, пътища, построиха спортни зали, училища, детски градини, пречиствателни станции и т.н.Всичко естествено е шега и го направи ГЕРБ за 6.5 г. Само намали заплатите, дадени от БКП/БСП.

34

Анонимен

преди 5 години

Фалшива новина ли е,че Бойко купил къща на любовницата си с откраднати от народа пари?Нима е лъжа,че преди да са ясни резултатите от пробите вие пратихте армия от роми които изклаха добитъка.А колкото до опасенията че *** ще заселват Странджа,еми то от вас *** всичко може да се очаква.

fallback