Снимка: архив "Булфото"
fallback

В политически план ГЕРБ все повече идентифицира две нови заплахи – Слави Трифонов и Мая Манолова. Това смятат наблюдателите от Института за анализи "Иван Хаджийски".

Досега властта допускаше и двамата, защото могат да оспорят ролята на левицата като потенциална алтернатива. Но сега като че ли евентуалните им действия вече се схващат като опасност и критичността към тях осезаемо се засилва.

Това пишат наблюдателите от Института за анализи "Иван Хаджийски" в традиционния си месечен обзор на политическите процеси в страната.

Oще по темата

ДПС също е нащрек. Основното внимание на партията е насочено към процесите в съседна Турция. От института напомнят, че движението се ангажира недвусмислено с опозиционния кандидат Индже, загубил изборите срещу Ердоган.

"Отношенията с новото управление на Ердоган постепенно ще станат първостепенни. Може да се предположи, че активната роля на ДПС в турския изборен процес не се дължи на надценяване на шансовете на Индже, а на повдигане на собствената цена, на показване на сила и влияние като изходна точка за едни бъдещи разговори", смятат наблюдателите.

Те отбелязват и че във вътрешен план ДПС продължава да следва традиционната си тактика – подкрепа за властта в почти всичко, с изключение на персонални назначения и вотове на недоверие.

Трите партии в "Обединени патриоти" пък са на различно мнение по всички теми с изключение на подкрепата си за кабинета, анализира институтът. Според наблюдателите всяка от формациите в коалицията се оглежда за каузи и партньори за бъдещо политическо участие отделно от другите.

В обзора си анализаторите се спират и на приключилото европредседателство. Според тях тезата, че то е било успешно надделява.

"Минусът за Борисов е, че в твърде голяма степен се идентифицира с външната политика и ще му е много трудно да "слезе" на равнището на вътрешните проблеми, без да търпи загуби от неубедителни ходове", смятат те.

Анализът напомня, че в центъра на общественото мнение сега застават социални проблеми.

От института смятат, че стабилността на управлението в момента изглежда неоспорвана и че предсрочни избори са малко вероятни. Те обаче напомнят протестите на майките, проблемите с болниците, избягалите затворници и усещането, че институциите не функционират. Според анализаторите това са "индикатори за трупащо се социално напрежение, което може да има своите есенни проявления".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Голям прос

преди 5 години

Славчо искаше нещо от ББ и като не го получи, се обърна срещу него. Сега обещава всичко, което ББ обеща, а не свърши. Аз не правя разлика между тях. Мутренските истории на Слави с охраната му не обещават нищо добро. Нещо ми се види мръсен. Не ми харесва. Не оставайте с впечатление, че ББ ми харесва. Типична мутра. А в такива хора човещина няма. Обикновения човек няма да получи нищо. Дано се лъжа, но досега не се е случвало вече 30г

42

Анонимен

преди 5 години

Да, има от какво да се страхуват и то всички партии,от както се отдели и действа сама Мая Манолова е достойна и за президент, напоследък Браво на нея.

41

Анонимен

преди 5 години

Куция не е заплаха той е маша на ГЕРБ,нещо като Маргарешки! Вече освен баби и момченца на по 13 -15 години КОЙ НОРМАЛЕН СЕ СЕЩА ЗА ОРТАКА НА МУЛТАКА МАСОН Илия Павлов?

fallback