Снимка: Dnes.bg

Общ преглед
Очаквано кабинетът "Борисов 3" оцеля след гласуването на внесения вот на доверие от БСП за провал на политиката му в сферата на сигурността.

Зад премиера и министрите му застанаха 131 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля".

Още по темата
Единодушно от БСП и ДПС гласува против правителството.

Това е вторият вот на недоверие, с който опозицията се опита да събори кабинета. Първият беше в края на януари, когато левицата го обвини, че държавата е на ръба заради ширещата се корупция. Тогава само левицата гласува в подкрепа на вота.

Дебатите по втория вот, които се проведоха на извънредно заседание във вторник, продължиха безпрецедентно кратко време.

След като никой от ГЕРБ не взе думата, а на трибуната не излезе и нито един министър, изказванията отнеха едва 90 минути.

"Воля" пък бойкотира вота и бе изпратила по същото време двама депутати да занесат кокошки, пуйки и каракачанска овчарка на Цветан Миланов от монтанското село Якимово, който спи с петлите си, за да не му ги откраднат. А лидерът Веселин Марешки по същото време пълнеше дупки във Варна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче откри дебата с 20-минутна реч. Тя напомни, че три врачански села се самоорганизират да си оправят дупките по улиците, за да не се пребиват. Каза за стотиците неразкрити кражби и грабежи (60%), 85-те процента неразкрити телефонни измами, които са изтеглили 5 млн. лева.

"3 милиарда и половина си плащат данъкоплатците, за да ги бият и ограбват", заключи Нинова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също се изказа.

"Да дадем мощен отпор на омразата и радикализма. Всички граждани на държавата трябва да живеят в заедност, както е завещал Васил Левски и по модела на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган", заяви той, след като още преди време даде заявка, че депутатите от движението ще подкрепят вота.

Макар че не взе думата по време на дебата, шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов направи просторно изказване в кулоарите на парламента.

"Колегите от БСП винаги когато правят един вот, да ни питат за консултация къде са слабите политики. Не видях никакъв аргумент. Съжалявам, че нямаше смислен дебат", коментира той.

Според вътрешния министър Валентин Радев вотът бил несъстоятелен, а това била и причината той да не е мотивиран да отговаря на опозицията.

Другият министър, чийто ресор бе атакуван от БСП, Красимир Каракачанов отсече, че по-безсмислен и жалък вот не билвиждал.

"Бях се подготвил за всяка от 9-те им тези от мотивите, но когато никой нищо не те пита, как да им отговоря?", обясни той защо не е излязъл на трибуната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар