Архив: Булфото
fallback

С критика от страна на БСП депутатите започнаха работа по избора на нов шеф на НЗОК, въпреки че към момента няма нито един заявен кандидат.

Мнозинството одобри предложеното от здравната комисия в парламента решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса.

Процедурните правила предвиждат няколко декларации по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, в което се декларира, че кандидатът за шефския пост не е едноличен търговец, прокурист, член на политическа партия и т. н.

Oще по темата

Според социалиста Георги Михайлов управителят на НЗОК на практика не може да влияе върху политиката на Касата. Това била и една от причините нито досегашните шефове на НЗОК да не е изкарал пълния си мандат.

"Този проблем няма да се реши със смяната на управителите, той се задълбочава, защото управителят не може да влияе върху Надзорния съвет", коментира Михайлов.

Поради тази причина левият депутат декларира, че БСП ще предложи промяна на контрола върху Надзорния съвет на НЗОК.

Шефката на здравната комисия Даниела Даридкова от ГЕРБ обаче настоя, че НЗОК не бива да остава без управител.

Освен това законът трябва да се спази и депутатите трябва да гласуват името на наследника на проф. Камен Плочев в 30-дневен срок.

Докато това стане подуправителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова временно ще бъде шеф на здравната каса.

Мандатът на последния управител на НЗОК проф. Камен Плочев беше предсрочно прекратен, първо, от депутатите в парламентарната здравна комисия, а след това и от колегите им в пленарната зала.

Така след дългата и сложна процедура парламентът освободи проф. Плочев само седмица преди да изтече допълнителният едномесечен болничен, даден от лекарите, и отсъствието му да закръгли общо четири месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 5 години

Дали Борисов си е взел остров или архипелаг, мислейки за своето бъдеще, това трябва да разследват специализираните служби. Но големият проблем в България е - къде изчезват милиардите?

10

Анонимен

преди 5 години

В България корупция няма и не управлява МафиятаБорисоф защо свали Милен Цветков, А? Гръцко островче нещо ау? Жалка история

9

Анонимен

преди 5 години

Както вече е известно, снощи предаването на Милен Цветков по Нова телевизия НЕ БЕ ИЗЛЪЧЕНО, а на негово място бе завъртян стар запис.В анонса за предаването бе казано, че ще бъде коментиран скандала със закупения гръцки остров от Бойко Борисов и защо някой се е уплашил от фалшивата новина.Предаване обаче нямаше и очевадно то бе спряно, а бе спряно, защото предаването на Милен Цветков се записва предварително, предвид късния час в който се излъчва в ефир.В предаването на Милен Цветков е БИЛ ПОКАЗАН СКАНДАЛЕН ИЗОБЛИЧАВАЩ ДОКУМЕНТ, РАЗКРИВАЩ ФИНАНСОВИ ТРАНЗАКЦИИ КЪМ ЕДНА ПАРТИЯ!

fallback