снимка: БТА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е входирал писмо до Надзорния съвет на касата с молба да бъде освободен от длъжност. Мотив за искането му е влошеното му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява служебните си задължения. Това обясниха от пресцентъра на НЗОК  Investor.bg.

Оттам посочиха още, че за днес не е предвидено заседание на Надзорния съвет, но вероятно това ще се случи в следващите дни, най-късно в началото на другата седмица.

Съветът трябва да установи, че Плочев не може да изпълнява длъжността си повече от три месеца. След като констатира това, надзорът на касата ще изпрати документите в Народното събрание и ще предложи на парламента да прекрати правомощията му.

По закон управителят на касата се избира от депутатите и няма право да отсъства по болест повече от три месеца. Този период изтече на 28 май и статутът му трябва да бъде преразгледан.

В момента задълженията на проф. Плочев се изпълняват от д-р Йорданка Пенкова от РЗОК-Шумен.

Камен Плочев беше назначен за шеф на касата през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат.

Здравословното му състояние му обаче се влоши през февруари след остри противоречия със здравния министър Кирил Ананиев. Повод за конфликта бе казусът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове, които към края на миналата година са близо 270 млн. лева.

Проф. Плочев уведоми за проблема депутатите в Народното събрание, но министърът се обиди, че управителят на касата е действал зад гърба му и поиска осткавката му. Малко след скандала Плочев беше приет в болница със сърдечен проблем, като от тогава е в болнични.

Заместничката му Йорданка Пенкова подписа Националния рамков договор за 2018 г. и одобри плащанията към лечебните заведения в страната през първите месеци на годината.  

Пенкова има подкрепата на управляващата партия ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase