Снимка: Булфото, архив
fallback

Повреда в опашния винт е най-вероятната причина за падането на военния вертолет МИ-17, смята министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който посети във ВМА единствения оцелял при инцидента - бордния техник Алексей Каменов.

Oще по темата
Около 20.30 часа снощи при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово загуби височина и падна от около 30 м. 

При катастрофата загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев.

Каракачанов обясни, че нальотът на вертолета е бил над 3 часа и не е имало признаци за повреда.

Той допълни, че с падналия вертолет в деня на инцидента са летели няколко екипажа.

"Не става въпрос за специални умения, двамата пилоти са опитни. Хеликоптерът не е изпълнявал някакви сложни управления, за да допуснем неподготвеност, нетренираност на пилота или грешка от негова страна", обясни военният министър.

Преди инцидента хеликоптерът със същия екипаж е бил поне половин час във въздуха.

Каракачанов увери, че машината е била в изправност, а през 2016 г. е минала на ремонт през "Терем".

"Армията много отдавна е заложник на политиката. Заложник на празни приказки и на безхаберие 28 години", коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Боби

преди 5 години

До Крим не е рускиУмнико от 1969 до сега в Армията(имало е и хеликоптери водещи се Граждански но не намерих за тях колко са и има ли катастрофи в България) са получени8 Ми-8Т и 28 ми-17 последна доставка 1989г.Има две катастрофи 2003 и 2018 с Ми-17Освен това зад граница при мисии на ООН има загубени 6 "ГРАЖДАНСКИ" Ми-8за 40 години служба два хеликоптера загубени и то основно по вина на политиците които не дават пари за навременни и пълни ремонти и поддръжка последните 20 години

89

Наблюдател

преди 5 години

До 96 и 97От това което казваш личи че не разбираш нищо от авиационна техника, а на всичко отгоре явно си и Гробаджия - търсиш под вола теле и винаги друг ти е виновен. Аз за разлика от теб съм работил и с американци и с руснаци всичките добри специалисти и техниката също им е добра. Но само гов.но като теб може да казва че нещо е скапано или трошка без да разбира. Ходи прави м.инети на господаря си и престани да пишеш глупости и да се Гаврош с паметта на загиналите пилоти ...

88

Анонимен

преди 5 години

До НаблюдателА ако беше паднал на Герговден връз хората на центъра на София?Тогава?Кажи бе, отворко?

fallback