Снимка: МО

Tехническа неизправност е най-вероятната причина за катастрофата с хеликоптер Ми-17 край Летище Пловдив снощи  която взе две жертви, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Няма данни за човешка грешка, вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал на учебно занятие", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

"Най-напред трябва да установим престъпно деяние, следващият въпрос ще бъде има ли извършено престъпление от конкретно лице", обясни тя.

Още по темата

Арнаудова посочи още, че трима прокурори от Пловдив са посетили мястото на произшествието, предстоят разпити на свидетели и все още се събират доказателства.

Според очевидци хеликоптерът Ми-17 се е завъртял на 180 градуса, след което е паднал от около 30 метра. Машината е паднала буквално за 3 секунди.

Това е станало по време на учение при захождане, което се извършва при спасителни операции или такива за погасяване на пожари.

Това е хеликоптерът, който на 6 май развя националния флаг над центъра на София. Той е минал технически преглед през 2016 г. Тогава му е напревен и ремонт. Машината е имала ресурс за още 200 летателни часа.

При тежкия инцидент загинаха двама военнослужещи – командирът на екипажа кап. Стоян Неделчев и помощник-пилотът кап. Пламен Пантилеев.

Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов, беше ранен и е във ВМА.

Тази сутрин от болницата посочиха, че състоянието му е стабилно. Пациентът е контактен и адекватен. Продължават вторичните прегледи и изследванията му.

Dnes.bg прпомня, че машината падна около 20:30 часа на 500 метра от терминала на гражданското летище в Плодив и избухна в пламъци.

Веднага на място беше изпратен екип огнеборци от аерогарата.

Раненият борден инженер е излязъл сам от разбилия се вертолет и е успял да се отдалечи, въпреки тежките счупвания, които е имал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase