Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

От грижа за живота и здравето на народните законотворци администрацията на парламента пусна за публично състезание обществена поръчка за сключването на застраховка.

Прогнозната й цена е 50 000 лева без ДДС.

Груповата рискова застраховка "Живот" се сключва срещу събития, свързани с живота, здравето или телесната цялост на 240 народни представители от 44-то Народно събрание на Република България, пише в обявлението.

Компанията, която ще застрахова депутатите, се ангажира да изплати по 15 000 лева в случай на инцидент.

30 000 лева ще е застраховката за настъпването на инфаркт, инсулт, катстрофа или трайна загуба натрудоспособност при злоумишлени действия от трети лица,настъпили при изпълнение на служебните задължения на депутатите.

Компанията се ангажира да покрие и транспортните разходи при лечение или погребение.

Срокът за застрахователното покритие е една година, считано от 00 часа на датата на влизане в сила на договора за възлагането на услугата.

Застраховката е валидна на територията на България и в чужбина.

Застрахователят е задължен да изплати обезщетението в 15-дневен срок срещу предоставянето на всички документи, доказващи претенцията по основание и размер.

При предсрочно прекратяване на мандата на народен представител застрахователното покритие също се прекратява.

Сумата, която се плаща за застраховка зависи и от възрастта.

Оказа се, че най-много депутати са между 45 – 49-годишни. Те са общо 43. Следват народните избраници между 40 и 44 години – 40 на брой.

37 са законотворците, които са между 35 и 39 години. Толкова са и тези на възраст от 50 до 54 години. Едва петима са от 20 до 29 години, а четирима са над 70-годишни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase