Снимка: архив "Булфото"

ГЕРБ внесе сигнал в прокуратурата срещу депутата от БСП Таско Ерменков – за разпространяване на невярна информация и за тероризъм.

Повод за сезирането стана съобщението на соцдепутата във Facebook вчера, че водата в София е отровена и не трябва да се пие. Твърдението му бе официално отречено от Столична община, концесионерът и здравните власти, а ГЕРБ обяви, че ще поиска Ерменков да бъде разследван.

Още по темата

Днес Данаил Кирилов и Тома Биков от управляващата партия внесоха сигнала в прокуратура. Той е за престъпления по два от членовете на Наказателния кодекс – за разпространяване на невярна и заблуждаваща информация (чл. 326) и за деяние с цел тероризъм (чл.108а), съобщи bTV.

Най-тежкото наказание, което Ерменков може да получи, е до 15 години затвор, съобщиха от ГЕРБ.

Тома Биков призова БСП да се разграничи от Ерменков и да го изключи от парламентарната група.

"Това, което е направил депутатът от БСП наистина за мен е недопустимо. Ще изпратя сигналите си до съответните компетентни служби", каза и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Изискването към качеството политик е много голямо – не може Таско Ерменков за елементарни политически цели да употребява такива инструменти", каза Данаил Кирилов.

Той обясни и че за двете престъпления, за които ГЕРБ сезира прокуратурата, може да се поиска отнемане на депутатския имунитет на Ерменков. 

Кирилов допълни, че ГЕРБ няма цялата информация дали соцдепутатът е действал сам.

"Имаме предположение, че той се е опитал да маскира специалната цел, посещавайки председателя на ДАНС, твърдейки, че институциите разполагали с данни за слухове през последната седмица" , каза Кирилов, цитиран от "Фокус".

Според него това бележи началото на една бъдеща защитна стратегия с цел оневиняване на Ерменков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase