Снимка: архив Reuters

Безопасна ли е водата в София за пиене или е замърсена с отрови. В задочен спор влязоха депутатът от БСП Таско Ерменков и Столичния общински съвет.

Вчера депутатът публикува във Facebook пост, в който твърди, че е получил достоврена информация, че водата в София е замърсена.

"Не пий вода от чешмата. Не я използвай дори за готвене. Отровна е. Вчера научихме, че в Искъра са изсипани голямо количество отровни химикали и в момента водата в софия е ОТРОВНА", гласи съобщение, получено от Ерменков.

Нататък става сяно, че източникът му твърди, че информацията се знае от 5 различни, независими един от друг източника".

Според информатора обаче службите мълчали, "за да не се изложат пред европейците". Ерменков призова институциида да реагират и да разгласят повече информация.

Днес зам.-председателят на енергийната комисия в СОС инж. Симеон Славчев увери, че водата в София не е опасна и е годна за пиене. Той е разговарял със зам.-изпълнителния директор на Софийска вода Васил Тренев, който категорично е отрекъл слуховете за замърсяване на питейната вода в столицата.

"Контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на „Софийска вода“ по целия й път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на потребителите. И нещо повече, питейната вода в София е с ниско съдържание на разтворени соли в нея. Това я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма", обясни Тренев пред зам-председателя на енергийната комисия в СОС.

"Водата не е опасна и е годна пиене", потвърди и инж. Славчев. Той е категоричен, че е недопустимо и неморално да се използва питейната вода в столицата за политически цели, защото водата е част от националната ни сигурност. "Спекулациите и заигравките с водата са опасни", предупреди общинският съветник.

"Показатели за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, са в норма, това показват данните от лабораторните изследвания на “Софийска вода” АД.

Кметът Йорданка Фандъкова увери, че е възложила да бъдат взети допълнителни проби от различни точки от водопреносната мрежа и да се изследват по всички показатели за допълнително спокойствие на гражданите на София.

"Освен това всеки сигнал, който бъде получен, се предава за изследване в Лабораторно изследователския комплекс, който следи качеството на водата по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“ до доставянето на потребителите", каза още тя.

Столична община сигнализира компетентните институции за установяване на източника на анонимното невярно твърдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase