Снимка: Пресцентър на вицепрезидента

"Време е за единение на българите от цял свят за развитието и бъдещето на България". Този призив отправи вицепрезидентът Илияна Йотова от Каварна, където днес се провежда Общобългарския младежки фолклорен събор "С България в сърцето".

В тридневния събор участват над 1500 деца и младежи от цяла България и историческите ни диаспори.

Днешният събор е 15-ти поред, негови организатори са Община Каварна и продуцентска къща "Пирина".

"От множеството срещи с българите в Молдова, Сърбия, Македония, Албания, Унгария разбрах колко ценят те подкрепата на хора като вас", обърна се вицепрезидентът към един от вдъхновителите на събора – Илия Луков.

Тя обясни, че делото на певеца е още по-значимо. "Чрез преданията, приказките и героите от фолклора вие съхранявате величието на народа ни, независимо от това къде се намират неговите чеда", каза Йотова, цитирана от пресцентъра си.

Според вицепрезидента младежкият събор и Каварна дават възможност българите в България и тези извън нея да си припомнят, че са един народ.

"България е древна страна, страна не на разстояния и мащаби, а империя на духовност и култура. Една от най-старите държави, създала писменост за славянските народи. Да бъдем горди, че сме българи.", обърна се Йотова задочно към сънародниците ни по света.

Тя припомни, че фолклорът и традициите ни обединяват.

"Българските младежи ни обединяват, защото те са истинското общо бъдеще на нашия народ. Независимо къде живеят, те носят българщината в сърцето си и я предават. За нашите деца сме длъжни да направим всичко, за да съхраним традициите. За да пребъде България", каза още Йотова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase