Депутатите ще гласуват утре кабинета "Желязков". На този етап официално ГЕРБ получи подкрепа единствено от ДПС, а всички останали парламентарно представени групи заявиха, че няма да подкрепят мандат с първата папка.

"Твърде зле е да говорим за избор с трикове на тази толкова важна институция в държавата, Много лошо би било, ако утре наблюдаваме един фарс на парламентаризма, ако наблюдаваме пошъл политически театър, защото в цялата тази ситуация, в която избирателите наказаха българските партии с тези изборни резултати и ги поставиха в такава невъзможност за съставяне на правителство, ако тези партии и утре продължат да изглеждат толкова зле като политическо послание, политическо поведение, ще бъде жалко", заяви журналистът Валерия Велева в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Тя бе категорична, че правителство трябва да има, тъй като следващи резултати ще направят ситуацията още по-трудна.

"Ако си припомним думите на Велева преди 15 юни, когато предвиждаше, че Борисов вероятно ще предложи кабинет на малцинството, който ще бъде подкрепен от ДПС, оказа се, че тя е права. Безпокоя се, че има леки разклащания и чистки, и да не се окаже, че са по-малко от 115 тези гласове. Борисов намекна за някакви трикове и може би има предвид, че ще има хора, които ще проявят държавническа мъдрост или на някои ще им призлее в последния момент, ще намалят кворума и в крайна сметка ще мина, което обаче предвещава едно много неспокойно съществуване на един такъв парламент", коментира бившият председател на Народното събрание доц. Борислав Великов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза факта, че Борисов очерта важни точки, по които би могло да се стигне до съгласие и след като те минат, да се разпусне правителството.

По думите на доц. Великов е възможно президентът да създаде собствен проект, но е по-вероятно това да се случи след изтичането на мандата му.

"Президентът Радев като че ли все пак би предпочел да има правителство в момента, дори с краткотраен живот, особено ако смятаме, че той след 2 години ще направи нещо, което е политически проект. На него му трябва това време, за да мине мандата. Аз на негово място бих излязъл от президентската институция, но какво ще направи той, не знаем", заяви доц. Великов.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase