Снимка: архив "Булфото"

България можело и да е друга, ако били приети законите на левицата през изминалата година.

Скоро обаче щяло да се наложи на хората да направят своя избор, смята червената шефка Корнелия Нинова и прогнозира, че те със сърцата си ще поискат промяна.

Освен, че разкритикува властта, тя настоя, че българите можело и да живеят по-добре, ако властта чувала опозицията.

"Ситуацията щеше да е по-различна, ако бяха приети онези 31 законопроекти на БСП, които олицетворяват различна политика – с грижа за здравеопазването, за образованието, за възрастните, за децата", коментира соцлидерката.

С 500 милиона лева според нея общинските и държавни болници биха били спасени от фалит и затваряне.

Още по темата

Ако било прието предложението на левицата за намаляване на данъците на семейства с малчугани заради страшната демографска криза, щяло да има повече деца.

"Ако се беше увеличило майчинството за втората година до 510 лева, това щеше да струва на държавата само 78 милиона лева, ако бяхте разширили помощта за първолаците за втори, трети и четвърти клас за семействата с ниски доходи, щяхте да помогнете на 40 000 деца и срещу 30 милиона лева", посочи още Нинова.

Можело да има и различна политика за социално слабите хора, за пенсионерите.

"Щяхме да имаме различна политика по отношение на образованието, науката и културата, щяхме да имаме ефектен орган за борба с корупцията, но не с този закон, който цели да я прикрие", скочи още тя.

Нинова изброи част от предложенията на социалистите, за да обори управляващите, които наричат БСП креслива опозиция, която не предлага нищо.

Критиките й провокираха Георги Марков от ГЕРБ, който й отговори, че сега историята я кове ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов, а левицата била загубила изборите.

"Внимателно следях вашия конгрес, на който вие дадохте тежки заключения за ГЕРБ и за премиера - най - вече във външната политика и вътрешната. Казахте, че си прави евтин пиар, само ходи в чужбина и се прибира тихомълком. От всичко това е вярно само, че се прибира тихомълком, скромен е човекът", коментира Марков.

В защита на Борисов той цитира германския канцлер Ангела Меркел, която посрещна вчера премиера със "скъпи Бойко", а след това му каза "Браво, Бойко, ти успя и на 17 май ще има историческа среща за Западните Балкани". Така, според Марков, било видно, че "историята я кове ГЕРБ и Бойко Борисов".

"Казвате ГЕРБ ни зароби, ми защо не ни освободи президентът, нали е главнокомандващ", отговори на критиката на левицата Георги Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase