Снимка: Прессекретариат на президента
fallback

Високо ценим заявената готовност от страна на Република Македония за възстановяване и опазване на българските войнишки и офицерски паметници и гробове. България е готова да окаже всестранна материална и експертна подкрепа и това е в дух на цивилизованост и изцяло в духа на споделяните от нас европейски ценности. Това каза президентът Румен Радев на възпоменателната церемония днес по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, на българския военен мемориал в Ново село, Република Македония.

За мен е чест в Деня на храбростта и празник на Българската армия да бъда на това свято място, събрало костите на 71 български войници, каза Радев в словото си.

"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония отвори нова страница в нашата история и само от нас зависи какво ще запишем в нея. Пожелавам храброст на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този договор", е заявил още президентът, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Румен Радев е бил категоричен, че пример за този нов дух в отношенията между двете ни държави е участието днес на военна рота на македонската армия в парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

"Аз съм убеден, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото противопоставяне, което беше злонамерено програмирано в нашите отношения през последните десетилетия. Дължим тези усилия на нашите предци", е посочил президентът Радев, попитан дали празничния ден ще помогне да бъде намерена точката за съгласие по историята на двете държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

Йовчо, нали знаеш чe заслугата Радев да бъде приет, като президент на европейска държаване е негова или на БСП? И друго - за военна тактика, за въоръжение, за униформи, кубинки и пенсии на военнослужещите е компетентен, но когато говори за история и политика, да се консултира преди да е станал смешен, защото това не е работа за " PR".

14

Анонимен

преди 5 години

ФИРОМИТЕ се подиграха с България и лично с Радев,сам на гробището е бил,никакво уважение от страна на фиромите към загиналите българи!

13

Йово

преди 5 години

Абе къде е бат Бойко? Нещо и на 3 март го нямаше.

fallback