Снимка: БТА

До средата на 2019 година ще бъде взето решение за промяна в законодателството, свързано с двойния стандарт в храните. Това обяви в София европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова.

Тя, българският премиер Бойко Борисов, еврокомисари, евродепутати и министри от страните в ЕС участваха в международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС. Срещата се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, под патронажа на българския министър-председател.

Още по темата

"Обсъждала съм с министрите на промишлеността и на земеделието и всички си дават сметка, че съществува проблем, което е нещо ново. В миналото се говореше, че е нещо съвсем маргинално и дребно, сега проблемът вече се осъзнава", каза Йоурова, цитирана от "Фокус".

Тя допълни, че в България, Чехия, Словакия, Румъния и балтийските държави има повече ентусиазъм по тази тема.

"Удовлетворена съм. Надявам се, че Съветът, държавите членки и ЕП ще вземат решение и ще постигнат споразумение до средата на 2019 г. по отношение на промяната в законодателството", каза Йоурова.

Еврокомисарят обясни и че методиката, може веднага да започне да се прилага, защото тя е готова. "ЕК е готова да окаже съдействие на държава, която е по-засегната от друга", добави още тя.

Българският министър на европредседателството Лиляна Павлова допълни, че крайната цел е да се получи пълно съгласие за общ подход по предложения законопроект.

"Най-далечният срок, който си поставяме, е пролетта на 2019 г. На нас ни се иска като българско председателство това да стане в рамките на 2018 г. каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase