Снимка: архив, Булфото
fallback

По-малка заплата за президент, премиер, министри, иска БСП.

Техните възнаграждения зависят от депутатските, а както още вчера се закани червената шефка Корнелия Нинова, социалистите внесоха искане за промени в правилника за работата на Народно събрание, с които народните избраници ще се подписват срещу 2976 лв., вместо срещу 3540 лв., както е в момента.

Oще по темата

2976 лв. бяха заплатите на депутатите преди последното увеличение. Това обаче е основната им заплата, а отделно те взимат допълнително пари за работа в комисии, работни групи, делегации.

Ако мнозинството склони да приеме предложението на левицата, заплатите на депутатите ще бъдат замразени и няма да скачат на всеки три месеца на базата на средната заплата в обществения сектор, съгласно данните на НСИ.

Това обаче означава да бъдат фиксирани заплатите и на премиера, министрите, президента и редица висши държавни чиновници, които зависят от депутатската заплата. Става въпрос за общо 19 органа от политическия и административен елит.

"Знаем, че ще има тежка съпротива, че ще ни изкарат по-черни от дявола, готови сме за това, но имаме само един аргумент, на който опонентите ни трябва да отговорят - кой друг в страната, освен политическия елит, получава на всеки три месеца увеличение на заплатата си, става въпрос за справедливост", отсече Нинова.

Тя допълни, че с второто предложение на левицата ще бъдат орязани и ваканциите на депутатите. Съгласно него народните избраници ще почиват само на официално обявените празници, като всички останали, но и през целия месец август, както е в момента.

Нинова призна, че социалистите не са водили предварителни разговори с останалите парламентарни групи.

Предложението на БСП за замразяването на заплатите и намаляване на отпуските е само за настоящото Народно събрание, а мнозинството в следващото ще решава как да постъпи.

"Ако съм тук в следващия парламент и БСП има мнозинство, това ще е първото нещо, с което ще започнем", зарече се тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

niki

преди 6 години

Доста посредствено предложение на Нинова. Чист популизъм, на който и пенсионерите вече не се връзват. Чак толкова ли са пропаднали бсп-то?!?!?

69

sorry

преди 6 години

Отново радости и страсти за 240 посер,,,ци.За народа-голата опашка.Ако искаш мир готви се за война,вместо намаление поредното депутатско увеличение!

68

Коментатор

преди 6 години

Да се забранят всички реклами за пари без работа. Да се работи за качество на образованието, там е спасението. Всички трябва да знаят, че просветата и знанието са път към богатство и просперитет.

fallback