Снимка: архив, БулФото

Червената шефка Корнелия Нинова ядоса мнозинството в парламента със заявката си, че БСП ще орязва привилегиите на депутатите.

Според Спас Гърневски, който изрази позицията на парламентарната група на ГЕРБ, изказването на соцлидерката е евтин популизъм.

Още по темата

Нинова обяви в първия работен ден на Народното събрание след дългата ваканция, че трябва да се сложи таван на депутатското възнаграждение, както и да се съкратят почивките на избраниците.

"Кой българин, освен политическия елит, работи на заплата, зависеща от средната заплата. Ние ще си вдигаме всеки път заплатата, защо? Колко българи почиват над 70 дни? 240 са", отбеляза Нинова в декларация от името на БСП.

Според правилника на Народното събрание, депутатите получават 3 пъти средната заплата на работещите в обществения сектор през последния месец на изтеклото тримесечие и имат няколко ваканции – за Коледа, за Великден и лятна, която е през целия месец август.

Според Гърневски обаче искането на левицата е само заради опитите за реваншизъм спрямо управляващите. "Не разбрахте ли, че времената на шикалкавенето тука има-тука няма приключиха", отсече депутатът.

Той допълни, че Корнелия Нинова недвусмислено е загатнала, че партията ѝ ще следва продължаващата вече една година конфронтационна и реваншистка политика спрямо легитимното българско правителство.

"Тя дори не направи плахи опити да се разграничи от безспорните успехи на управляващата партия ГЕРБ и нейните коалиционни партньори и във вътрешен, и в международен аспект. Нямаше как да е иначе, защото след всичките й рухнали опити за създаване на напрежение и дестабилизация в обществото с фалшиви новини, интриги и незабравените прийоми за охулване и компрометиране на противника, би се превърнала в посмешище. Вътрешният и международният авторитет на управляващите и особено този на премиера Борисов, са безспорни", каза Гърневски.

Той припомни, че в 41-ото НС мнозинството от ГЕРБ в парламента наложи мораторуим върху нарастването на заплатите на депутатите, който обаче не беше продължен от следващия парламент, в който мнозинството беше на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase