Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Вътрешният министър Валентин Радев каза, че имат следа и по автомобила, с който са избягали двамата затворници от софийския затвор, и се работи по нея. МВР шефът обясни и че се разпитват всички свързани лица с избягалите, но отказа да даде повече информация.

"Номерата на колата, с която са избягали затворниците, са видени, но те са сменени. Автомобилът не го намерихме никъде, но имаме следа и по автомобила", каза министърът след изслушването в парламента заради тежкия криминален инцидент.

Още по темата
Радев призова и гражданите, ако забележат затворниците, да не влизат в контакт с тях, а да сигнализират на органите на реда.

"Двамата са много опасни, въоръжени. Няма какво да губят - единият е с 32-годишна присъда, другият с 28-годишна. Притеснявам се, че идват празници и хората се притесняват. А какво правят тези от Ботеград, които ги познават?", коментира Радев.

Пред журналисти правосъдният министър Цецка Цачева пък заяви че ще вземе съответните мерки и ще бъде безкомпромисна спрямо отговорните за случая, когато разполага с цялата информация и приключи работата на комисията, създадена да направи проверка.

Тя уточни и че след като миналата година е получена информацията от МВР, че затворникът Валентин Пелов се готви за бягство, са били взети мерки. Той е бил спрян от работа, тъй като по време на полагане труд, режимът не е толкова строг, обясни Цачева.
 
Парвосъдният министър коментира и искането на оставката й от страна на опозицията заради случая.

"Тогава, когато министър-председателят ми поиска оставката и се прецени, че отговорността се носи персонално, тогава ще я подам", заключи тя.

Министър Радев пък допълни, че оставка лесно се иска, но отговорни са всички.

"Много лесно се искат оставки. И през 2014 г. имаше подобен случай с избягали затворници - Хосе Мартинез и Николай Николов. Всички вкупом сме виновни за това, което се случва. Да ги питам аз тях, някой направи ли предложения да се увеличат парите в съдебната система?", аргументира се МВР шефът.

По време на изслушването пък лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова да не се политизира случая, а да се впрегне целият ресурс на държавата в издирването на избягалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase