Снимка: Прокуратура на РБ

МВР е имало оперативна информация, че единият от двамата опасни затворници, избягали вчера от Софийския затвор, Владимир Пелов, ще избяга. Това обяви вътрешният министър Валентин Радев в парламента. 

Той бе привикан заедно с правосъдния министър Цецка Цачева, за да информират депутатите за безпрецедентното бягство. 

"За бягството на Пелов имахме информация още миналата година, взети се необходими мерки, но за жалост се случи това, че той избяга", каза Радев.

Още по темата

Той информира, че в момента се охраняват границите, където се очаква, че могат да избягат, но нарочно не уточни къде. Разпитани са и се разпитват в момента свързани лица - тези, които може би са помагали и тези, които навярно се очаква да помогнат на избягалите. 

Цачева нарече бягството изключително тежък инцидент. Според нея причина за него са човешки грешки и техническо неокомплектоване на системите, които действат. 

Човешките грешки според Цачева са в това, че има категорична заповед кои са разрешените за внасяне вещи в затвора. Тя съобщи, че се извършва ежедневен контрол за това от дежурните. 

"Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство,  единият е бил с пистолет, другият с нож, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор", каза Цачева.   Тя разказа, че всичко се е развило за минути, бягството е записано от камери и записите се анализират. 

Издирвателните дейности все още текат, потвърди правосъдният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase