Снимка: "24 часа"
fallback

Оптимизмът в българина се завръща, ГЕРБ продължава да е водещата политическа сила в България, следван на почти 4% разлика от БСП.

Това сочат резултатите от последното проучване на социолозите от "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Изследването е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице” между 1 и 7 март тази година.

Данните показват, че след тримесечен спад оптимизмът на българите отново се връща на нивата си от ноември. Днес 53 на сто от хората твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са песимисти.

Oще по темата

Според социолозите възвръщането на оптимизма може да е свързано и със сезоните, защото през по-студените месеци нивата на песимизъм се увеличавали, а по-топлите носели усещането за песимизъм.

Хората запазват по-скоро оптимистичните си очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт.

Най-много обаче са тези, които не чакат промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%).

Най-позитивно настроени за бъдещето си и това на страната са привържениците на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП са по-скоро оптимисти, сочи още проучването.

Електоралната подкрепа за партиите се запазва сходна с тази от последните месеци.

Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 21,1 на сто, БСП остава на втора позиция с 18,4%.

Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са "Обединени патриоти" с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани.

Със сходен резултат са "Воля” и "Да, България".

Проучването е тествало и отношението на българина към Българското председателство на Съвета на ЕС.

Според 40% от хората България се справя с председателството, а според 17% - не. 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не ги следят, показва още проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

253

Реалист

преди 6 години

Социологът е папагал....повтаря това, което му кажат. Ние сме като сюнгерите, попиваме това, което папагалите ни говорят.

252

Моля?

преди 6 години

Оптимизмът? В какво? Социолози? Кои? Поръчка? КОЙ? А какво общо имат думите: оптимизъм, социолози и някакви цифри на партии, тук? Елементарен въпрос, нали? Ало, журналята- елементарни сте, да му се не види! Не ни зачитате за хора, като ни " подхвърляте" разните му там "сапунки". Това ви държание ще ви изиграе лоша шега- бъдете сигурни!

251

Анонимен

преди 6 години

Боже, пак поръчка, хей!! Грбарите се скъсаха да плащат на незнайни гладни псевдоДжурналя, да ни облъчват с оптимизъм. Излезте малко в провинцията и ще се гръмне те. Разруха, тумби шведи които никой не контролира, получават помощи и се чудят къде какво да откраднат. Свити и безпомощни стари българи, чакащи кога ще им дойде реда да ги пребият. Къде останаха онези китни села по времето на Бай Тошо? Помен няма! Къде видяха бъдещето, в 5-6 града, а останалата част от територията? Тиквата ни уби!

fallback