Снимка: Visualhunt

220 хиляди българи, или 4%, твърдят, че лично са били жертва на грабеж/престъпление в последната една година. Това показват данни от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд" и "24 часа" за нагласите на българите към личната им сигурност.

Всеки пети пък е готов сам да се защитава дори и с насилие. 62% биха се обърнали към полицията, ако се почувстват незащитени при престъпление, а 35% - към роднини, приятели и съседи. В тази група по-често попадат 18-29-годишни - над една четвърт, показват данните. Помощ от полицията са склонни да търсят повече жителите на малки селища в сравнение със София.

Общо 78 на сто твърдят, че в България човек не може да се разхожда навсякъде и по-всяко време, без да се страхува от престъпление. В същото време 90% споделят, че в последната една година нито те, нито техни близки са били обект на грабеж или нападение.

Високи са дяловете на обявили, че изпитват страх от крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%).

38% се страхуват от насилие от мигранти, сред тях повечето са жени. Страхът от мигранти е най-масов в София - всеки 2-и, докато в по-малките градове и села делът на уплашените е по-нисък.

Само 2% от българите декларират, че се страхуват от насилие на съпруг(а)/партньор(ка). Мнозинството - 92%, отговарят отрицателно, но като цяло хората не са склонни да споделят такъв тип информация.

8% от анкетираните от "Тренд" се страхуват от полицейско насилие, показват още данните.

Хората са раздвоени в мнението си за работата на полицията - 42% оценяват работата, й като ефективна, 44% - не. По 21% оценяват като ефективни съдебната и законодателната власт.

На въпрос каква би била реакцията им при нарушаване на личната сигурност, 73% от хората посочват, че биха подали жалба в полицията. 22% - че биха се защитили сами включително с насилие, а 4% биха останали пасивни.

Изследването е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 10 и 18 януари 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase