Снимка: архив, Reuters
fallback

Ръководената от Сергей Станишев Партия на европейските социалисти (ПЕС) призова България да ратифицира Истанбулската конвенция, която защитава жените и децата от домашно насилие.

В специално обръщение към Българското председателство, разпространено на срещата на министрите за равенството на пола в Комисията за статута на жените към ООН в Ню Йорк, 6 министри от ЕС настояват Председателството да отправи призив към държавите, които все още не са приели документа.

"Министрите за равенството на половете от ПЕС, събрани на срещата на ООН за равенството, призоваваме България като председател на Съвета на ЕС и страните членки да ратифицират възможно най-бързо Конвенцията", се казва в обръщение, подписано от министрите от Германия, Швеция, Люксембург, Словения, Малта и Португалия.

Те настояват още България като председател да ратифицира конвенцията от името на ЕС преди приключването на председателството в края на юни.

Oще по темата

"Със съжаление наблюдавахме оттеглянето на българското и на словашкото правителство от техния ангажимент да ратифицират Истанбулската конвенция. Нератифицирането на конвенцията е затваряне на очите пред всички жени, жертви на насилие и провал в защитата и подкрепата на жените", пишат шестимата министри социалисти.

"Ние не приемаме, че една от три европейки е жертва на физическо или сексуално насилие от 15-годишна възраст", се казва в добавка.

Ден по-рано Европейският парламент отправи подобен апел към 11-те държави от ЕС, които още не са ратифицирали конвенцията, да го направят възможно най-бързо. Евродепутатите изразиха съжаление, че тези държави, включително председателстващата Съвета България, "не разглеждат тази конвенция като най-добрия възможен инструмент за борба с насилието над жените".

Според Европарламента "нежеланието на някои държави да ратифицират текста често се базира на погрешно разбиране и подвеждащи аргументи относно термина "социален пол" (gender), използван в Конвенцията".

Еврокомисията, представена на дебата в Страсбург от вицепрезидента Артур Ансип, също посочи, че международният документ "цели предотвратяването на насилието над жените и няма никакви други скрити цели".

Лидерката на българските социалисти Корнелия Нинова, чиято партия е член на ПЕС, заедно с Патриотите, беше начело на кампания срещу Конвенцията, която принуди правителството на Бойко Борисов да оттегли внесената за ратификация договореност от Народното събрание.

Всички европейски държави, включително България, са подписали документа, но той не може да влезе в сила без одобрението на парламента. До момента 16 еврочленки са го ратифицирали: Австрия, Белгия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция.

Общо 28 държави, членове на Съвета на Европа, който е автор на документа, са го приложили в националното си законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Анонимен

преди 6 години

Защо пишат на Председателството, да пишат на Корнелия - техен човек. Тя е против, Бойко е ОК

97

Изнасилен

преди 6 години

Е-ее, не мирясаха с тая гнусна ик. Всеки ден ни "изнасилват" да я приемем. А какво ли ще е, ако не дай Боже, я приемем???

96

Дани

преди 6 години

Някои държави се прецакаха с ИК и сега искат и ние да сме в кюпа

fallback