Снимка: Булфото, архив

Нито един лев от Българската банка за развитие не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ. В това увери шефът на банката Стоян Мавродиев на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите, на което се изслушват всички институциите, които имат отношение към покупката на активите на ЕРП-то от частната фирма "Инерком".

Още по темата

Вчера от БСП бяха категорични, че Българската банка за развитие е поела ангажименти към новия собственик на дружеството.

Във вторник чешкото издание "Лидове новини", позовавайки се на информация от компанията майка, обяви, че със сделката са се ангажирали Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, а Българската банка за развитие е приела да гарантира изплащането на заема на "ЧЕЗ разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие, ако стане предсрочно изискуем.

Пак според чешкото издание част от финансирането ще дойде от руско-грузински консорциум, а премиерът Бойко Борисов каза: "Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми".

Мавродиев обаче днес отсече, че нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка.

"Странно е български банки да участват в подобни изслушвания, още повече само една от цитираните в медиите. Ние като институция, която се ръководи от принципите на прозрачност, сме тук от уважение към парламента", коментира Стоян Мавродиев.

"Във връзка с публикации в Чехия и България, излизаме на два пъти с публични позиции, които съвсем точно казаха, че банката не е кредитирала компанията "Инерком", не е отпускала банкови гаранции, нито за закупуване на ЧЕЗ, нито за рефинансиране на заем", обясни главният изпълнителен директор.

Така че той призова депутатите, които отправиха квалификации, че банката е излъгала, да ревизират позицията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase