Снимка: Reuters
fallback

По 160% от социалната пенсия за старост да получава родител на загинал военнослужещ по време на мисия зад граница. Това искат от БСП с внесени поправки в Кодекса за социално осигуряване.

Още в края на миналата година червената шефка Корнелия Нинова даде заявка, че ще настоява да се даде възможност на родителите на загинали в мисии, да получават социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба.

Промяната в КСО се отнася до родителите на 23-ма военни. 13 от тях не се завърнаха от Ирак, а 10 от Камбоджа.

Така че, ако предложението на левицата бъде прието от парламента, то ще струвана държавната хазна 55 589 лева годишно и то при положение, че всички загинали зад граница са били офицери и имат живи родители.

"От години родителите на загиналите се чувстват забравени от държавата, за която децата им дадоха живота си. Причината затова е, че Кодексът за социално осигуряване предвижда получаването на наследствена пенсия на родител, чието дете е починало по време на наборна служба, но не признава същото право на родител на загинал по време на задгранична мисия", мотивират се социалистите.

Според тях тези разпоредби са несправедливи и е крайно време да се променят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

ДЗИ

преди 6 години

Правете си застраховки.

56

"-"

преди 6 години

Г-да, всеки Съюз към който се присъединява една държава ограничава нейната независимост. Факт!Днес, НАТО и ЕС, а в миналото членството ни във Варшавсия договор и СИВ по един или друг начин ограничаваше нашата независимост, това правило се отняся и за всички други държави.Защо Бг избра членството в НАТО? За да, осигури своята безопастност от съседите си - пример - Първата и Втора Балканска война.Друг е въпроса дали това члентсво реално осигурява нашата национална и териториална безопастност

55

Някой си -до "-

преди 6 години

Първо - Вие самият признаватеСЪМНИТЕЛНИТЕ правомощия, които имаме като страна член.Второ - Да, нека се обезщетят семействата- съпруга, деца, както евент. се прави и при всяка друга професия. Те са били пълнолетни хора. Когато трябва да взимам детски - при навърш. пълнолетие не се водя част от сем. /дом-твото/. Колко членно е тяхното семейство?! Нека мерим с един аршин. Трето - някъде може да липсват хора, но елате пр. в една Г. Малина, да видите колко хора канд.за 1 място и как взимат връзкарит

fallback