Архив: Булфото
fallback

Депутатите окончателно заличиха думата "инвалид" от българското законодателство. Те гласуваха на второ четене тя да бъде заменена с "лица с увреждания".

Промените в Закона за държавните такси бяха предложени от параолимпиеца Михаил Христов от БСП и касаят 9 закона.

Oще по темата

Мотивите на вносителите бяха, че думата "инвалид" има негативно значение и се асоциира с невалиден, лишен от законна сила, недействителен, болен.

"Промените са терминологични, премахнахме една неадекватна дума в българското законодателство", коментира червеният Крум Зарков и благодари на единодушието в залата.

Павел Шопов от "Атака“ обаче не видя смисъл в промяната и я нарече "безсмислено действие в пленарната зала“. Според него със смяната на думата нищо няма да се промени, а се показва загриженост за хората, без да има истинска грижа за тях.

"Защо се налага тази промяна. Думата е дума, от която никой не бива да се засяга. Щом е толкова важно, направете го, но какво ще произтече от това?“, запита Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

А ТЕЛК ще има ли?

17

Анонимен

преди 6 години

Предлагам да се забрани и антонима на думата - "валиден". Защото не е валидна за мнозина, а за други е супервалидна. Намирам, че тя има още по-негативно значение.

16

Анонимен

преди 6 години

Предполагам, че вече в този свят, обърнат с хастара на вънка по Оруел, в това двулично обсекство на абсурда, с претенции за правда и демокррация, ще въведат вече и цензура.И с каква дума да наричаме вече инвалидите - щастливци, късметлиите, преуспелите?Това не е ли съъщата подигравка като ромеите, както се мъчат да ни накарат да казваме на Ци *** ите?

fallback