Архив: Булфото

Хората с увреждания вече няма да бъдат определяни като инвалиди в законодателството. Това стана, след като парламентът единодушно подкрепи промени, внесени от параолимпиецът и депутат от БСП Михаил Христов в Закона за държавните такси.

Съгласно направените промени думата "инвалид" ще бъде заменена със словосъчетанието "лица с увреждания". Това налага промяната на девет закона.

"В едно общество, стремящо се съм европейски ценности и солидарност, е немислимо хората с увреждания да бъдат наричани инвалиди. Самата дума "инвалид" носи негативен заряд. Тя се асоциира с невалиден, лишен от законна сила, недействителен, болен", пишат в мотивите си вносителите на поправките в закона.

Според тях хората с увреждания не са невалидни и заради това те предлагат тази дума да бъде заличена от българското законодателство и да бъде заменена с хора с увреждания.

С преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавните такси се променят и Закона за висшето образование, Закона за здравното осигуряване, Закона за железопътния транспорт, Закона за защита на животните, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за движението по пътищата, Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Хората с увреждания в България са около 800 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase