Снимка: Булфото, архив
fallback

Истанбулската конвенция и страховете, че с нея се отварят втаритички за узаконяването на браковете между хомосексуалисти, провокира вицепремиерът Красимир Каракачанов да поиска провеждането на референдум. Заявка за такъв вече даде и БСП.

Oще по темата

Само че въпросите, които лидерът на воеводите иска да бъдат зададени в общественото допитване, са доста различни.

Той предлага да бъде предизвикван референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България.

"Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България", заявява в позиция до медиите Каракачанов.

Според него формулировката на въпроса на БСП: "Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?" може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, защото за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

"Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция", смята той.

"Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като "социален пол" и политики като "джендър обучение" и т.н. Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост", коментира лидерът на ВМРО.

За него въпросите, които вълнуват българското общество и които предлага да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?
2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?
3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

Каракачанов призовава председателите на всички парламентарно представени партии да започнат заедно консултации за насрочване на общественото допитване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

131

Intens

преди 6 години

Seki den invitro, invitro...bul sex problem?!

130

Анонимен

преди 6 години

Никви гей бракове и джендари там трансджендери и незнам си кви още извратеняци спунсурирани от соро сои дни урганизации

129

DiesIrae

преди 6 години

До ShaManaЧетвърто - биологията не е ли наука бе третополов? Защото в нея има записани 2 пола (мъжко и женско) както и, че два индивида (или 2 бозайника) от един и същ пол немогат да имат потомство (а последно като гледах дори и от морална гледна точка сме бозайници).Религията е помогнала на човечеството и вече сме я надраснали, но това не означава, че трябва да изхвърлим устойте на обществото което тя е създала!И не бъркай толерантност с свободия (до сега бяхме толерантни, но стига вече)!

fallback