Снимка: архив "Булфото"

Затвор от една до пет години за съпруг, брат, сестра, баща, майка, които посегнат на роднина за втори път. Това предложение в Наказателния кодекс внесе левицата, като обяснението на червената шефка Корнелия Нинова е, че по този начин в родното законодателство се отразяват текстовете на Истанбулската конвенция.

Искането на БСП е насилието над роднините да не е престъпление от частен характер, а от общ. По този начин вече държавното обвинение ще преследва насилниците, а не както е в момента да се налага пострадалият да подава жалба в районният съд.

Още по темата

Според действащите разпоредби, ако потърпевшият не подаде тъжба или пък я оттегли в последствие, престъплението не се преследва и остава ненаказано.

Така че социалистите искат насилието над член от семейството да стане престъпление от общ характер. Ако поправките в НК бъдат приети, отново ще е нужна тъжба, подадена от пострадалия, но вече не до съда, а до прокуратурата и потърпевшият няма да може да я оттегли.

Освен това задължително ще бъде водено разследване.

Така по-лесно ще бъде издадена и заповед за защита от домашното насилие, мотивират се соцдепутатите.

Левицата се обяви против ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие заради опасени, че с някои от текстовете й се отварят вратички за признаването на т. нар. "трети пол".

Червените обаче отсякоха, че са категорично против всякаква форма на насилие и заради това се решиха да предприемат стъпки за законодателни промени.

В сряда внесоха и подписи с искането да бъде насрочен референдум за ратифицирането на Истанбулската конвенция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase