Снимка: БТА

Питам премиера прати ли sms-и на депутатите си "няма мърдане“ за Истанбулската конвенция и кой го докара до положението, запита лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице“ по bTV .

"Вярно ли е, че днес депутатите на ГЕРБ са получили sms с партийна поръчка от премиера: "няма мърдане - ратифициране на истанбулската конвенция", каза Нинова.

Лидерът на БСП отново обяви, че БСП не приема Конвенцията както по форма, така и по съдържание.

"Подписана е от министър Захариева без никой да знае в държавата. Приета е на Министерски съвет без доклада, който трябва да каже какви са последствията. Няма обяснителен доклад към нея. Вкарана е в парламента на абордаж и премиерът праща sms-и на депутатите "няма мърдане“. Кой постави министър-председателя в положение да няма мърдане?“, коментира Нинова.

Според лидера на БСП ратификацията на документа не е партиен въпрос, а цивилизационен избор.

"Смисълът на тази конвенция е пазете децата. Не толкова жените от насилие. Ние имаме добри закони, ще ги направим още по-добри. Ще увеличим наказанията от насилници“, предложи Нинова.

Лидерът на БСП изрази недоволството си от критиката на омбудсмана Мая Манолова, че БСП не е приела Истанбулската конвенция.

Нинова определи като война между институциите изявлението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че катастрофичното говорене е предпочитан от държавния глава похват като война между институциите.

"Споделям на 100% мнението на г-н Радев. Откакто управлява ГЕРБ и министър председател е Бойко Борисов, парламентът наистина е превърнат в изпълнител на едноличните му решения“, коментира Нинова.

Тя даде пример с гласуването на приетото предложение на БСП в проекта за държавния бюджет на две четения за средства за манастира в Света гора и обърна внимание, че след това гласуването е отменено с еднолично решение на Бойко Борисов.

Като втори пример Нинова изтъкна липсата на министър-председателя от дебатите по вота на недоверие към кабинета и че от месеци не е идвал на парламентарен контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase