Борисов и Ердоган при откриването на Желязната църква в Истанбул. Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Премиерът Бойко Борисов е обсъдил с турския президент Реджеп Тайип Ердоган идеята за организиране на среща в България между лидерите на европейските институции и на Турция.

Oще по темата
Двамата са разговаряли по телефона, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов е посочил, че такава среща може да способства за нормализирането на диалога между ЕС и Турция, което е от взаимен интерес.

Президентът Ердоган е поздравил министър-председателя с официалния старт на Българското председателство на Съвета и му е пожелал то да е успешно както за Съюза, така и за страните от региона.

Дали обаче Ердоган е отговорил на поканата, не става ясно от съобщението на пресцентъра на Министерския съвет.

На организирането на подобна среща във Варна беше акцентирано при посещението на германския канцлер Ангела Меркел у нас в събота. Тогава Меркел приветства идеята на Борисов да посредничи за разговора.

"Имаме нужда от подредени отношения с нашия съсед, за да решаваме проблемите, които възникват. Смятам, че срещата е добър шанс да се говори с турския президент по всички въпроси, които ни вълнуват", изтъкна Меркел по време на заключителната пресконференция.

Вчера президентът Румен Радев призна, че не знае за въпросната среща. Той посочи, че не може да приеме български премиер и германски канцлер да обявяват покана на чужд държавен глава в България и българският президент да го научава от медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 6 години

NE ZNAETE KAKVO PI6ETE DAMI I GOSTODA.... KAKVO RAZBIRATE OT POLITIKA 4E SE KISATE DA UMUVATE ZA NE6TA KOITO HAL HABER SI NQMATE.STIGA STE PLYULI PREMIERA. VSE PAK NE GO NAZNA4I TURCIQ NA TOQ POST A SAMITE VIE GO IZBRAHTE

53

СМЯХ

преди 6 години

ВАЙ ВАЙ , Ердоган е научил български за да говори с БОКО?????

52

Анонимен

преди 6 години

Ха! Рачко Пръдлето се сърди, че не го ***. К'ъв държавен глава ми е това подставено лице? Резидент.

fallback