Снимка: архив Reuters
fallback

Столетницата се обяви против ратификация на Истанбулската конвенция, съобщиха от пресцентъра на БСП.

От там обясниха, че БСП винаги се борила с насилието над жени и деца.

"Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции", заявяват от партията.

Oще по темата

Столетницата обаче настоява, че няма как да приеме текстове от Истанбулската конвенция, които задължават "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". БСП негодува и срещу термини като “социален пол" и “включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола".

От партията на Корнелия Нинова посочват още, че Конвенцията не е получила еднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа и до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са, посочват още от БСП.

"Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов  на първото заседание на МС за 2018 г. и първото по време на председателството", посочват още в позицията си от столетницата. Те настояват, че конвенцията разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството.

С това си действие правителството минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза, твърди БСП и завършва с призив правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

БРАВО

преди 6 години

До Shark

56

Бети

преди 6 години

Освен всичко друго тази конвенция е дискриминираща спрямо мъжете. Аман от сегрегация! Трябва да се предовратява всяко насилие, но без възможности на хора от един пол да набеждават хора от другия пол и да се възползват от половата си принадлежност при разчистване на лични сметки.

55

БРАВО

преди 6 години

ВИНАГИ СЪМ БИЛ ЗА ТЕБ.

fallback