Снимка: архив "Булфото"

Специална комисия ще разрешава лечение с лекарства, които попадат под въведения с бюджета на Здравната каса мораториум, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

Миналата седмица парламентът отхвърли ветото на президента върху забраната за купуване на иновативни лекарства от НЗОК през следващата година. Заради това държавният глава Румен Радев обвини управляващите, че са загубили човешкия си облик, а премиерът Борисов отвърна, че е възможно мораториумът да бъде преразгледан. 

Днес здравният министър обясни, че е създал работна група, която да предвиди всички промени, които трябва да се направят в нормативните актове и увери, че всичко ще бъде готово до края на декември.

Още по темата

Според Ананиев е възможно в някакъв момент да работят и няколко комисии, ако се натрупат много заявления за лечение към основната комисия.

"Един от вариантите за набавяне на нужния медикамент е болницата, в която се лекува пациентът, да го доставя", обясни министърът, цитиран от БТА.

Той обеща, че ще е "гарант за бързото придвижване на документите на нуждаещите се пациенти, за да не се стига до забавяне на лечението".

"Ще създам цялата организация, за да няма случаи както бяха във фонда за лечение на деца", зарече се министърът.

Финансирането на новите молекули ще изисква много пари, но други пера в Министерството на здравеопазването няма да бъдат лишени от средства, добави още Ананиев и изрази убеждението си, че правителството ще даде подкрепата си, ако са необходими допълнително пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase