Снимка: архив "Булфото"

Шефката на парламента Цвета Караянчева заяви, че България ще окаже подкрепа за присъединяването на Черна гора към Европейския съюз. Днес тя се срещна с председателя на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович в парламента.

"Като председатели на Съвета на ЕС през следващите 6 месеца, ще направим стъпка в посока да помогнем на Черна гора да отвори трите процедури, които трябва да продължи да спазва, за да влезе в ЕС", обясни Караянчева.

Иван Брайович заяви, че за него е чест да е първият председател на парламента от възобновяването на държавността в Черна гора, който е на официално посещение в България.

Той коментира, че България и Черна гора имат добри политически отношения, което е главна предпоставка и за добри икономически отношения.

"За нас беше огромно удоволствие да чуем от Караянчева това, което сме чували и преди това от Бойко Борисов, че приоритет на българското европредседателство ще бъдат Западните Балкани и в този смисъл и присъдиняването на Черна гора, защото тя е лидер в това отношение", настоя Брайович.

По думите му са напълно реални очакванията на Черна гора да отвори оставащите 3 глави именно по време на българското еврошефство.

Брайович изрази и благодарност за подкрепата, която Черна гора е получила за присъединяването й към НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase