Снимка: Булфото, архив

Механизмът за проверка и сътрудничество загуби ролята си на двигател на реформи, изчерпа се и не дава силна добавена стойност. Това коментира лидерът на ПЕС  и експремиер Сергей Станишев във връзка с предстоящ дебат в ЕП за влизането на България и Румъния в Шенген.

"Надявам се през следващата година да се извършат необходимите вътрешни реформи в областта на правосъдието и вътрешната сигурност, за да отпадне към следващите европейски избори и механизмът за сътрудничество и проверка", допълни той.

Станишев обясни, че и преди е казвал и пред ЕС, когато този доклад беше представен, че този механизъм е загубил ролята си на двигател на реформи.

Според него в много отношения той се е превърнал в едно рутинно упражнение и за ЕК, и за правителствата, поради липса на ясни критерии от самото начало на този механизъм.

"Бяха сложени едни плаващи критерии и в крайна сметка се превърна в инструмент за неравноправно третиране на България и Румъния.  Не, че ние нямаме нашите проблеми в тази област като корупция, организирана
престъпност. Напротив, но механизмът вече не дава силна добавена стойност", коментира Станишев.

По думите му механизмът вече се е изчерпал.

"Необходим е общоевропейски механизъм, който да засяга всички. В много страни като Полша и Унгария се погазват основни европейски принципи на политическите стълбове на ЕС", посочи той, цитиран от "Фокус".

Според него това е последната възможност преди българското председателство да се отправи много ясно политическо послание от европарламента към Европейския съвет и към страните членки по отношение на членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген с оглед укрепването на европейските граници и на общата сигурност.

"Вече 6 години по чисто конюнктурни и политически съображения на една, друга или трета страна се отлага решение на Европейския съвет, което само по себе си е скандално. Много е важно България да клони към ядрото, за да не бъде изтласкана в периферията. Това е много сериозна опасност за страната ни. Това означава членство в Шенген, стартиране на подготовката ни за членство в еврозоната. Трябва да имаме национален план за подготовка", каза още Сергей Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase