Снимка: Facebook

Червеният депутат Иво Христов вече поднесе своите извинения за направената квалификация за българите, но премиерът е правил и по-груби изказвания. Това заяви зам.-председателят на НС Валери Жаблянов в декларация от името на БСП, след като от ГЕРБ поискаха оставката на Христов.

Още по темата
Той разпали общественото недоволство със свое изказване, в което заявява, че 80% от българите са дебили и не могат да се подписват. Това определение той дава в коментар на думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захариева, която миналата седмица заяви, че българските евреи са спасени благодарение на Съветската армия.

"Казва, че ако не беше Съветската армия, 50 000 български евреи щяха да бъдат депортирани. Някой съмнява ли се, че щеше да стане така… Или тук ще кажем "Йок!", "Не", на Гьоринг и на Хитлер?", пита Христов.

"Иво Христов вече поднесе извинения за направената от него квалификация. Напомняме, че далеч по-груби квалификации - "лош материал", "прости" и подобни, са правени от сегашния министър председател, а извинения не са поднасяни до този момент", настоя Жаблянов.

Той коментира и че спасяването на българските евреи е насравнимо дело по своя мащаб и резултат, а БСП е участвала в този исторически подвиг.

"Тази историческа истина не може да бъде изкривена и пренаписана от заинтересовани политически среди и държави. БСП е участвала в този исторически подвиг чрез своите представители, чрез работническите демострации", каза Жаблянов.

По думите му е напълно несъстоятелно, който и да било да поставя под съмнение позицията на левицата, защото тя е не само устно изразена, а за нея са загинали членове на БКП.

"Изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласие с опитите дискусията да се фокусира върху периоди от историята, които разделят нацията. Отговорността ни днес е да уважаваме историята и да не я използваме за нови противопоставяния", заключи Жаблянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase